Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis joi mesaje în cadrul celei de-a doua ediție a Climate Change Summit. Deși amândoi spun că "luptă" cu efectele, niciunul nu a fost prezent la eveniment.

Mesajul președintelui a fost prezentat de către Alexandra-Maria Bocșe, consilier de stat la Departamentul Climă și Sustenabilitate.

"Impactul schimbărilor climatice este global deoarece nicio țară sau națiune nu este scutită de efectele lor. În calitate de Președinte al României, sunt implicat la nivel național și la nivel internațional în abordarea acestei provocări fără precedent pentru țara mea și pentru întreaga lume. Pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice, trebuie să lucrăm împreună, dincolo de granițele naționale și cele sectoriale, pentru a accelera procesul decarbonizării globale", a transmis Iohannis.

În mesajul său, el a spus că în ultimii ani "am întărit poziția României în diplomația climatică prin implicarea mea constructivă în summiturile privind clima și sustenabilitatea și mesele rotunde internaționale la nivel înalt".

"De asemenea, mă bucur că schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important pe agenda publică și instituțională în România și că o mare varietate de actori sunt implicați în căutarea soluțiilor cheie pentru adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora. Cea de-a doua ediție a Climate Change Summit contribuie la acest proces reunind reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și experți din mediul academic, think-tank-uri, ONG-uri, mediul de afaceri și structuri internaționale și supranaționale pentru a aborda subiecte de actualitate în lupta împotriva schimbărilor climatice", se mai arată în text.

Iohannis susține că tinerii și copii "sunt profund preocupați de schimbările climatice și de efectele acestora asupra vieții lor, dar în același timp sunt foarte dornici să se implice în abordarea acestora".

Totodată, șeful statului a subliniat că "trebuie să le dăm putere și să le oferim oportunități de a participa la accelerarea tranziției verzi, inclusiv asigurându-ne că au competențele și instrumentele potrivite în acest sens".

"Valurile de căldură, furtunile violente, inundațiile și incendiile de vegetație din ce în ce mai frecvente demonstrează fără tăgadă impactul fizic negativ al schimbărilor climatice. În același timp, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea declanșează schimbări fundamentale în societate și economie. Ele generează provocări, dar și oportunități pentru afaceri sustenabile, manufactură verde și locuri de muncă verzi, care ne vor permite să ne dezvoltăm într-o manieră sustenabilă. Printr-o gândire deschisă spre inovare putem profita de oportunitățile asociate tranziției verzi", a continuat acesta.

În finalul mesajului, președintele României a explicat că, în contextul în care lumea se pregătește să se reunească, să-și evalueze și recalibreze acțiunea climatică la COP28 pe final de an, apelăm la experți în procesul de stabilire a mandatului pentru COP și în realizarea țintelor climatice.

Și Executivul a transmis că atenuarea efectelor schimbărilor climatice pe termen scurt, mediu și lung este o prioritate pentru Guvern.

”Atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin celelalte instrumente financiare europene și naționale, în bună colaborare cu mediul privat și de investiții, suntem convinși că putem dezvolta soluții pentru viitor astfel încât România anului 2030 să fie mai bine pregătită în fața provocărilor climatice ale viitorului. Țara noastră este semnatară a Pactului de la Paris și își asumă puternic angajamentul ca până în 2050 să reducă emisiile cu efect de seră. Credem că transformarea economiei României într-una verde și digitală este un proces pe termen lung care necesită un plan național puternic și asumat de toate forțele politice, de business și civice. Am văzut, și în acest an, efectele schimbărilor climatice asupra României. Fie că vorbim de inundații, de seceta prelungită, sau de slaba calitate a aerului, schimbările climatice afectează sănătatea publică, biodiversitatea și mediul de business. În studiul național efectuat în marja acestui eveniment, am observat că impactul negativ asupra agriculturii și poluarea aerului sunt primele două îngrijorări pentru români. Vreau să felicit autoritățile din subordinea Guvernului României și autorităților locale pentru măsurile rapide pe care le-au luat, le încurajez ca alături de mediul privat și civic din România, să continuăm dezvoltarea de soluții pe termen lung”, a transmis Ciolacu prin consiliera de stat Mihaela Frăsineanu.

Premierul Marcel Ciolacu a felicitat organizatorii și a apreciat interesul sectoarelor: guvernamental, civic și privat pentru implicarea în dezvoltarea unei platforme de dezbateri la nivel înalt, cum este Climate Change Summit, care poate aduce în România perspective și soluții internaționale și europene în fața provocărilor climatice actuale.

”Vin dintr-o generație în care am fost învățați să nu irosim resursele pe care le aveam la dispoziție. Cred că principiile acestea – de responsabilitate, circularitate și sustenabilitate – pot să ne ghideze în viitor. Guvernele pot educa pe tema circularității și pot crea politici, directive și alte reglementări care să încurajeze economia circulară, însă avem nevoie să ne uităm spre viitor cu încredere și ambiție. Doar împreună putem da mai multă coerență acestui subiect atât de actual și cu extrem de multe implicații pe termen mediu și lung, astfel încurajez și felicit încă o dată organizatorii să continue și în lunile și anii următori acest tip de demers necesar tuturor. Vă asigur de întreaga deschidere a mea cât și a membrilor Guvernului României pentru a găsi și implementa împreună soluții pentru viitor, cred că putem transforma România într-o țară cu adevărat sustenabilă”, se arată în mesajul prim-ministrului.