UPDATEIohannis și Coaliția își impun oamenii în funcții-cheie. Parlamentul s-a reunit în ședință comună
Senatorii și deputații s-au reunit marți, de la ora 15:00, în ședință comună pentru a numi oameni apropiați de președintele Klaus Iohannis și de partidele din Coaliție în consiliile de administrație ale BNR, ASF și CNA.
UPDATE
Toate propunerile Președinției, ale Guvernului și ale Coaliției PSD-PNL au trecut de vot, care a fost secret și s-a exercitat cu buletine de vot. Tot marți, aceștia au fost audiați pe repede înainte în Comisiile de specialitate din Parlament.
+++
În timpul votului, USR a transmis că a propus și susținut profesioniști în conducerile BNR, ASF și CNA.
„Mi-aș fi dorit să aud la audierile de astăzi că viitorul CA al BNR vrea să combată flagelul inflației, mai ales că misiunea fundamentală a BNR este, potrivit legii, menținerea stabilității prețurilor. Or, România a fost și este campioană la inflație în UE, iar asta este o problemă foarte mare pentru români, pentru că fiecare leu pe care îl au în buzunar valorează din ce în ce mai puțin din cauza taxei numite inflație. În ceea ce privește numirile de la ASF, mi-aș fi dorit să fi discutat astăzi despre cum pot fi rezolvate problemele din piața asigurărilor, din piața RCA. ASF a ajuns infamă nu doar din cauza incompetenței, ci și din cauza celor 16 salarii uriașe, pe care și le-a și secretizat, de a fost nevoie de o decizie a instanței ca să le aflăm. În schimb, am văzut astăzi, din nou, cum trec PSD și PNL cu tancul majorității peste tot, doar ca să țină acolo, în funcții, o mână de oameni care nu au nicio legătură cu domeniul”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.
Pentru Consiliul de Administrație al BNR, USR l-a propus, din nou, pe Cristian Popa, un profesionist care a lucrat în mediul privat în mai multe bănci comerciale, are un masterat în Managementul Riscului Financiar Internațional (ASE București) și este CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, SUA) și CAIA Charterholder (CAIA Association, Massachusetts, SUA).
Pentru CNA, USR îl susține în continuare pe Mircea Toma, numit în mai 2021 pentru un mandat de 6 ani. Fost președinte al ActiveWatch, acesta deține un doctorat în psihologie și a activat, de-a lungul carierei sale profesionale, în următoarele arii: monitorizare și analiză mass media; advocacy pentru drepturile omului; formator antidiscriminare și interculturalism; jurnalism; coordonare și formare competențe comunicare publică; asistență psihologică, educație media.
Tot pentru că USR susține profesioniști și oameni integri în funcții publice, parlamentarii USR l-au susținut, în comisii și în plenul reunit, pe Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al BOR.
În aceeași idee a profesionalismului, USR l-a propus pentru Consiliul ASF pe Victor Ilie, deputat USR și avocat titular, absolvent al Facultății de Drept și Sociologie din cadrul Universității Transilvania, cu un masterat în Drept comunitar al afacerilor. Din păcate, parlamentarii conduși de Ciolacu și Ciucă au preferat să crediteze pentru conducerea ASF propunerea formulată de AUR, deși vorbim de o instituție cheie care, sub conducerea a diverși politruci numiți de PSD și PNL, a asistat pasivă la patru falimente ce au zguduit piața și i-au costat pe șoferi – prin polițele tot mai scumpe pe care le-au plătit – nu mai puțin de 1,2 miliarde de euro.
„Ședința de astăzi pentru audierea celor propuși pentru Consiliul ASF a fost o parodie, organizată de ochii lumii. Scopul e să asigure unor indivizi conectați politic niște sinecuri bine plătite într-o instituție care patronează faliment după faliment în piața asigurărilor. Nu e vorba de competență sau merit în numire, ci de conexiuni politice. Audierile au început la ora 12.30, iar dosarele candidaților au fost primite cu un minut înainte, la 12.29. O batjocură totală la adresa transparenței și a românilor care le plătesc salariile nesimțite. Prioritatea acestor politruci este protejarea propriilor interese de grup, ignorând complet nevoile românilor care se confruntă cu prețuri uriașe la RCA din cauza aceleiași ASF căpușate politic”, afirmă senatoarea USR Adina Săniuță.
„A fost o onoare pentru mine să reprezint USR în această procedură parlamentară, chiar dacă ea a fost, din păcate, una strict formală. Cred că experiența mea profesională de apărare a drepturilor persoanelor în domeniul financiar și aplecarea pentru corectitudine și respectarea legii ar fi adus suflul nou de care instituția are nevoie. Salariile mari de la ASF atrag, din păcate, numiri politice care nu sunt în sprijinul interesului cetățenilor, și anume de a avea piețe financiare și de asigurări funcționale și competitive”, precizează deputatul USR Victor Ilie.
+++
Surse politice vorbesc despre faptul că ceilalți oameni loiali președintelui Klaus Iohannis vor prinde locuri eligibile pe liste la alegerile parlamentare din partea PNL.
+++
Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, mai primește din partea Parlamentului un mandat, al șaptelea. Pe 16 iulie 2009, acesta a intrat în Cartea Recordurilor, stabilind cea mai lunga perioadă îndeplinită în funcția de guvernator al unei banci centrale, potrivit World Records Academy. El ocupă funcția din 1990.
News.ro scrie că Florin Georgescu și Leonardo Badea își vor continua și ei mandatele la BNR.
Tot la BNR vor fi și consilierul prezidențial Cosmin Marinescu la Departamentul Economic și Social, apropiat de Klaus Iohannis, dar și senatorii PNL Roberta Anastase și Alexandru Nazare. Din partea PSD va fi Aura Socol, soția lui Cristian Socol, cel care îl meditează pe premierul Marcel Ciolacu la economie. Aura Socol a fost în Consiliul de Administrație al ASF, de unde și-a prezentat deja demisia Parlamentului.
Senatoarea PNL Roberta Anastase a fost Miss România în anul 1994 și de profesie este socioloagă. Ea a făcut parte din conducerea PDL, a condus Camera Deputaților și a fost europarlamentară.
Alexandru Nazare, ministru de Finanțe în Guvernul Cîțu, va merge și el la BNR.
Csaba Balint, susținut de UDMR, dar agreat și de PSD-PNL este deja membru în CA-ul BNR din 2019.
USR îl vrea la BNR tot pe Cristian Popa, care se află deja în mandat.
Tot News.ro scrie că fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, este propunerea Guvernului pentru funcția de membru titular în Consiliu Național al Audiovizualului (CNA). Fostul deputat Georgică Severin a fost propus din partea PSD, iar Daniela Bârsan, consilier prezidențial, din partea Președinției. PNL a propus-o pe Oana Simona Dincă.
Bănescu a rămas în februarie 2024 fără funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei, pentru că „opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial". Decizia a venit după mai multe schimburi dure de replici pe care Bănescu le-a tot avut cu ÎPS Teodosie.
Georgică Severin, fost senator din partea PDL, apoi din partea PSD. El a fost președinte - director general al Societății Române de Radiodifuziune, iar acum este membru în CA de la Televiziunea Publică.
Daniela Bârsan a fost șefă a Biroului de Presă al PNL și a devenit consilieră de stat în Administrația Prezidențială în aprilie 2015. Din decembrie 2019 a fost numită consilieră prezidențială.
Tot de la Președinție a venit și propunerea ca Narcisa Manciu să ocupe la CNA un post de membru supleant. Ea este soția lui Andi Manciu, cel care a condus celebrul Grup de Comunicare Strategică în perioada pandemiei COVID-19 și care nu a îndeplinit condițiile legale pentru a fi înalt funcționar public pentru că nu are diplomă de licență. Manciu a fost șef al departamentului de comunicare al PNL, apoi a ajuns consilier de stat la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Acum, Andi Manciu a rămas alături de Ludovic Orban în partidul Forța Dreptei.
Tot la CNA, grupul PSD a propus-o pe Monica Gubernat, în timp ce grupul parlamentar UDMR a venit cu Boros Orsolya Eva.
La ASF, în CA din partea PSD vin Ciprian-Dumitru Niculae și Elena-Monica Stănică. Pe ultima sută de metri, Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, și-a retras candidatura, la sfaturile PSD.
+++
După audierile din Comisiile de specialitate, plenul Parlamentului urmează să-i voteze pe aceștia în funcții.
Pentru toate numirile, votul este secret și se exercită cu buletine de vot.
Comentarii