Momentul Europa a trecut, a revenit discursul de campanie electorală.

Liviu Dragnea a mai făcut o baie de mulțime sâmbătă, după cea de joi de la Iași, de această dată la Galați, unde PSD a organizat un nou miting cu simpatizanți strânși cu autocarele din satele Moldovei. Dar, la fel ca în urmă cu două zile, PSD nu a reușit să strâgă numărul de susținători pe care conta, notează HotNews, iar liderii social-democrați au fost contestați de câteva mii de protestatari, care au organizat o manifestație paralelă.

Însă președintele PSD nu a ezitat să lanseze puternice mesaje anti-europene, deși, cel puțin teoretic, mitingul avea drept scop susținerea candidaților partidului la alegerile pentru Parlamentul European.

Liviu Dragnea a atacat la rând mai mulți lideri europeni, după ce PSD a fost ignorat total inclusiv de familia sa europeană, cu ocazia „desantului” de la Sibiu, unde a avut loc un summit informal chiar de Ziua Europei, 9 mai.

„L-ați auzit pe premierul Olandei cum a venit în România ca să ne jignească din nou. Ce s-a întâmplat în Olanda, unde în sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro? Aia nu este corupție? Și ce au făcut băncile? Au negociat cu procurorii”, a spus Dragnea. Mark Rutte a transmis joi sec că România nu va intra în Schengen până nu respectă regulile democratice și ale statului de drept. Apoi, Dragnea s-a legat și de Emmanuel Macron: „Președintele Franței spunea că e îngrijorat de ce se întâmplă în România, și noi avem îngrijorările noastre, în fiecare zi mii de francezi sunt bătuți de jandarmi pe străzile din Paris”.

Dar principala țintă a lui Dragnea a fost președintele Klaus Iohannis, pe care l-a numit sluga „stăpânilor” pe care i-a chemat la Sibiu pentru „a mai cerși încă o sancțiune pentru România”.

Suntem europeni acasă la noi, nu numai în toate cele șase case furate de Iohannis la Sibiu.

„Iohannis a folosit acest summit, făcut cu bani mulți, pentru campania lui electorală, pentru interesele lui politice (...) A profitat de faptul că a fost singur și a lucrat împotriva României, a atacat Guvernul, justiția, tot ce e mai bun în această țară”, a spus Dragnea, care a ținut să precizeze că „suntem europeni acasă la noi, nu numai în toate cele șase case furate de Iohannis la Sibiu”.

Aflat la Iași, locul în care Dragnea și PSD au suferit o umilință în urmă cu doar două zile, președintele Iohannis nu a ezitat să-i dea replica șefului social-democraților. „Aflu că un infractor șef, șeful infractorilor zice așa – că Iohannis reprezintă interese străine. Nasol (...) Iohannis reprezintă interesele străine PSD, dar reprezintă interesul românilor”, a spus președintele, adăugând că el îi reprezintă pe cei ce doresc o educație de calitate, spitale și autostrăzi, care nu sunt interesele PSD.

La Forumul Educației 2019 organizat la Iași, Klaus Iohannis a reluat și atacurile la adresa întregii coaliții de guvernare. „Cred că după europarlamentare și referendum se va coagula o cu totul nouă abordare în politica românească care sper că va mătura și va lăsa în coșul de gunoi al istoriei, actuala guvernare eșuată”.

El a precizat că guvernul a adoptat mai multe măsuri haotice, lipsite de viziune. „De-a lungul istoriei noastre postcomuniste am avut tot felul de guverne, unele neperformante, altele fără viziune, incoerente în decizii, incapabile să slujească interesul național. Comparativ cu cele din trecut, trist, dar adevărat, actualul guvern primește premiul pentru cel mai slab guvern postdecembrist”, a afirmat Iohannis, potrivit Mediafax

Cât privește atacurile lui Dragnea la adresa liderilor europeni, șeful statului a spus că pesediștii mai bine ar pleca acasă și ar lăsa pe alții să facă treabă. „Pesediștii au adus în discuție statul de drept și viitorul democrației în România. Infractorul-șef începe să atace UE cum că ne-ar dăuna. Auziți ce tâmpenie! Ca și cum noi toți am fi proști. Noi vrem să fim europeni, dacă ei vor altceva atunci să se retragă și să ne lase să ne facem treaba”, a spus Iohannis, cu ocazia unui alt eveniment organizat la Iași, lansarea cărții sale EU.Ro.

Însă Dragnea consideră că guvernul face treabă bună și, de fapt, liderii europeni sunt supărați chiar din acest motiv. „S-au mărit salariile la medici. Ei au grijă de sănătatea noastră și a acestei țări. Prea mulți ani medicii din România s-au îngrijit de sănătatea străinilor, pentru că acest stat nu s-a îngrijit să le plătească salarii decente. De ce mai sunt supărați? Pentru că salariile mărite în România îi fac pe românii care lucrează în afară să nu mai accepte salarii de mizerie și încep să vină acasă. Sunt supărați pentru că forța de muncă harnică și calificată începe să plece de la ei. Sunt supărați poate pentru că renovăm și construim școli, modernizăm educația și românii au șansa să fie mai educați și o să intre în competiție cu ai lor”, a spus Liviu Dragnea, înainte de a încheia apoteotic:

„Sunt supărați că vor fi mai frumoase comunele noastre decât cele din vestul Europei”.