Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, subiectele abordate vizând relația bilaterală dintre cele două țări, demersurile România în direcția combaterii antisemitismului și xenofobiei.

Întrevederea a avut loc în marja participării la Forumul liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, care se desfășoară la Ierusalim în perioada 22-23 ianuarie 2020.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, subiectele abordate în cadrul întrevederii au vizat relația bilaterală dintre România și Israel, ”demersurile țării noastre în direcția combaterii antisemitismului, xenofobiei și intoleranței, precum și teme de interes comun de pe agenda regională și internațională”.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit omologului israelian pentru invitația de a participa la lucrările Forumului, reafirmând angajamentul ferm al României și al său personal pentru combaterea antisemitismului, rasismului și xenofobiei. Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu Israelul, stat cu care țara noastră are o relație cu caracter strategic, precum și relațiile politice foarte bune și perspectivele de creștere a dimensiunii economice bilaterale.

Totodată, el a afirmat că va acorda în continuare o atenție deosebită parteneriatului dintre România și Statul Israel și, în acest context, a adresat invitația ca președintele Statului Israel să efectueze o vizită în România, în acest an, ”invitație acceptată cu deosebită plăcere” de președintele Reuven Rivlin.

Klaus I/ohannis a subliniat rolul important al organizării celei de-a treia ședințe comune de guvern România-Israel, care va contribui la dezvoltarea cooperării economice și sectoriale între cele două țări.

În ceea ce privește combaterea antisemitismului, xenofobiei și intoleranței, Iohannis a prezentat ”eforturile susținute și constante” ale României în acest sens, inclusiv prin modificarea cadrului normativ, asigurând partea israeliană de faptul că țara noastră își va menține angajamentul pentru aplicarea cu rigoare a legislației în domeniu.

Președintele Statului Israel a mulțumit ”în mod deosebit” omologului român pentru rolul României, în calitate de președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în negocierea și adoptarea definiției de lucru a antisemitismului.

În cadrul dialogului, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din regiunea Orientului Mijlociu, subliniind necesitatea detensionării situației de securitate din zonă.