Șeful Statului Major al Armatei, general Gheorghiță Vlad, a declarat miercuri că unele prognoze și scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Ulterior, președintele a spus că nu e panică.

"Prognoza pe care o facem realității de mâine include dezvoltări și scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilități mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan național, cât și în cel aliat. Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării întăririi instituției apărării naționale și a consolidării posturii NATO de descurajare și apărare”, a afirmat miercuri șeful Armatei Gheorghiță Vlad, la deschiderea Expoziției internaționale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, relatează News.ro.

Nu e primul avertisment pe care-l trage șeful Statului Major.

La începutul lunii februarie, generalul Gheorghiță Vlad a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Rusia nu se va opri și, dacă va câștiga în Ucraina, atunci principala țintă va fi Republica Moldova.

Șeful statului este însă mult mai liniștit.

După vizita de miercuri la Parcul Național Piatra Craiului, din județul Brașov, Klaus Iohannis i-a asigurat pe români că nu trebuie să intre în panică.

"Nu există nicio amenințare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o țară sigură. Românii nu trebuie să se teamă. Dar sigur trebuie să fim pregătiți întotdeauna pentru evenimente neașteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată", a spus Iohannis, reamintind că România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate pe care le-a avut vreodată.

"Nu am niciun semnal și nicio indicație că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite", a mai spus Iohannis, răspunzând unei întrebări.

În februarie, șeful Armatei a avertizat populația României, dar și pe cea din Europa, că "trebuie să se îngrijoreze" și trebuie să fie adoptate măsuri corespunzătoare "pentru a fi pregătiți”.

Rusia a devenit "o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată, nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Nu neapărat ca și militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintului Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat Gheorghiță Vlad.