UPDATE / VIDEOIohannis și Zelenski, declarații comune; relația România și Ucraina devine Parteneriat Strategic
Președintele Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au susținut marți declarații comune de presă la Palatul Cotroceni, în contextul vizitei oficiale pe care președintele ucrainean o efectuează în România.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că vizita are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv.
"Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și axată pe interesul cetățenilor noștri și a întregii regiuni. Am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. Mă bucură faptul că am semnat cu Zelenski o declarație comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar ca vecini și prieteni avem datoria de a ne proiecta relația pe termen lung. L-am asigurat pe Zelenski de hotărârea României și a societății de a ajuta Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție a țării", a spus Iohannis.
"Agresiunea asupra Ucrainei arată că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre", a subliniat președintele român.
Susținerea Ucrainei reprezintă "un interes strategic" al României, a mai spus Iohannis, adăugând că Bucureștiul susține astfel lupta pentru valorile fundamentale "ale lumii în care trăim".
"Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023", a spus Iohannis, adăugând că va pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie.
"Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană", a subliniat șeful statului, evocând importanța implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienței statului și a societății ucrainene.
La rândul său, Zelenski s-a declarat convins că Ucraina și Republica Moldova sunt pregătite să adere la UE.
Iohannis a reiterat faptul că "doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea".
"România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră", a spus Volodimir Zelenski, fără a oferi însă detalii despre acest ajutor.
Întrebat ce sprijin i-a cerut marți președintelui Iohannis, Zelenski a spus că nu poate da toate detaliile, dar accentul a fost pus pe sisteme de apărare antiaeriene.
El le-a mulțumit românilor și președintelui Iohannis "pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei".
Zelenski și Iohannis au discutat și despre accelerarea pregătirii piloților ucraineni la centrul care urmează să fie înființat în România.
Comentarii