Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că tensiunile apărute între SUA și Iran după uciderea generalului iranian Qassem Soleiman ne preocupă și pe noi, iar România va lua toate măsurile pentru "a fi un sprijin real, dacă este nevoie".

„Parteneriatul Strategic cu SUA este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realiști, situația din Irak ne privește. Noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă. Sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real, dacă este nevoie”, a declarat președintele Iohannis, în Bavaria, întrebat cum vede situația din Irak.

El a mai precizat că și România are militari staționați în Irak, iar siguranța lor "ne preocupă".

"O parte dintre militarii noștri au fost deja relocați. Tema este foarte importantă pentru noi, iar eu îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea".

Iohannis consideră că soluția în cazul aceste crize este o abordare calmă și diplomatică.