După ce Liviu Dragnea a anunțat că Guvernul a decis mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis transmite că relocarea Ambasadei României ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

„Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, care subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide și cuprinzătoare.

„Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele și implicațiile politice externe ale acestuia”.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat joi seară la Antena 3 că Guvernul a decis mutarea ambasadei, care ar veni după o decizie similară a lui Donald Trump, președintele SUA.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim... Suntem practic a doua țară care facem acest lucru”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat după ședința de guvern de miercuri dacă a fost pe agendă acest memorandum, purtătorul de cuvânt a susținut că el nu a văzut: „Eu nu am văzut un memorandum de acest gen și nu am de făcut niciun comentariu pe acest subiect”, a spus Nelu Barbu. De altfel, pe lista actelor normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 18 aprilie 2018, un astfel de memorandum nu apărea nici vineri, la ora 10:00.

Iohannis consideră că inițiativa Guvernului poate reprezenta, eventual, „cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu”. Președintele amintește că, în cadrul acestui proces de pace, statutul Ierusalimului este o temă centrală, dar acesta poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct și final între părți.

„Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Iohannis subliniază necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.

Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.

O serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

 

„Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant”.

 

Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români.

În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României, conchide comunicatul transmis de Cotroceni.