Într-un discurs prilejuit de Ziua Europei, Iohannis a vorbit despre politicienii populiști care „omit cu bună știință beneficiile uriașe ale apartenenței la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene.

 

"Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul și relevanța Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună știință beneficiile uriașe ale apartenenței la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene. Auzim în ultima vreme în România voci care dau foarte ușor vina pe Europa și pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjați de standardele europene de democrație autentică. Ceea ce nu spun însă acești politicieni este că, fără democrație, fără stat de drept, fără legi corecte, nu există prosperitate și bunăstare pentru majoritatea cetățenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere", a spus șeful statului, la recepția oferită în grădina Palatului Cotroceni cu ocazia Zilei Europei.

 

Președintele consideră democrația una dintre cele mai importante valori ale Europei, iar viitorul României trebuie să rămână Uniunea Europeană. 

 

„Unul dintre bunurile cele mai de preț ale Europei este democrația. Pluralismul politic, guvernarea corectă și în beneficiul tuturor, egalitatea în fața legii, asigurarea unei justiții independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea lor, a acestor valori, a redevenit astăzi o prioritate. Viitorul țării noastre nu poate fi deturnat de la direcția pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtășește valori, aspirații și un drum comun de dezvoltare", a adăugat Iohannis.

 

Iohannis a făcut un apel și la societatea civilă să se implice în apărarea valorilor.

 

"Democrația rezistă prin implicare civică activă și permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunță minciuna și incorectitudinea nu se lasă intimidate", a mai spus Iohannis.

 

La recepție participă, printre alții, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, președintele CCR, Valer Dorneanu, patriarhul Daniel, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.