Iohannis susține că România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în cadrul evenimentului „Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, că țara noastră este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică.
"Ne-am reunit astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a aborda o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi: schimbările climatice. Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care își pun amprenta asupra sănătății, de fenomenul de secetă, cu impact negativ în economie, sau de furtuni violente care distrug bunuri și pun în pericol viețile oamenilor. Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realități, dar și prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică, ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieții și activității noastre", a spus Iohannis la evenimentul care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Este esențial să ne asigurăm că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică, spune Iohannis, care adaugă că asta înseamnă că trebuie să existe beneficii pentru toți cetățenii noștri, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între regiuni sau între mediul urban și cel rural.
Discuțiile de marți se vor axa pe aceste aspecte, având ca punct de plecare Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României și cu Administrația Prezidențială, și care va fi lansat public în cadrul acestui eveniment.
Una dintre concluziile-cheie ale Raportului, conform lui Klaus Iohannis, arată că în cazul României există potențial pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralității climatice.
Raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcțiile susținute și promovate la nivel național și internațional în ceea ce privește abordarea problematicii schimbărilor climatice.
De exemplu, raportul subliniază că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice și mai puțin reziliente în fața acestora, atât în România, cât și la nivel internațional.
"Măsurile care vizează transformările climatice servesc interesului tuturor, iar costurile inacțiunii sau acțiunii amânate sunt enorme. Prin urmare, trebuie să creăm instrumente financiare și sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetățenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice. Totodată, consolidarea resursei umane prin educație și prin dezvoltare de competențe devine esențială pentru o tranziție verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate. Raportul indică modurile în care putem reconcilia acțiunea climatică cu dezvoltarea socială și economică a țării noastre prin investiții, dezvoltarea de industrii verzi și integrarea în lanțuri valorice globale verzi", a continuat șeful statului.
Iohannis este de părere că, pentru a gestiona eficient schimbările climatice, este nevoie de "un pact transpartinic care să asigure angajamentul și continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu și lung" și "trebuie să dezvoltăm un parteneriat pentru tranziție climatică între instituțiile statului, societatea civilă, sectorul privat și mediul academic, de cercetare și inovare".
Comentarii