Într-un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, președintele Klaus Iohannis atrage atenția asupra tentației iliberalismului din ziua de azi și asupra unor atacuri cu scopul de a fragiliza democrația românească.

”Astăzi, la mai bine de un secol de la instalarea primelor regimuri totalitare, putem spune, fără teama de a greși, că nicio utopie nu s-a dovedit mai sângeroasă decât fascismul și comunismul. Regimurile inspirate de aceste ideologii, opuse liberalismului și democrației, au avut repercusiuni majore asupra dezvoltării politice a statelor din Europa Centrală și de Est. Viețile a milioane de persoane au fost distruse. În încercarea de a crea omul nou, uzând de politici îndreptate împotriva condiției umane și construind societăți bazate exclusiv pe teroare, cele două regimuri au lăsat în urma lor milioane de victime față de care, astăzi, ne manifestăm recunoștința și compasiunea. Totalitarismele au distrus statul de drept, au încercat să spulbere libertatea de expresie, au încălcat, în mod flagrant, drepturile și libertățile cetățenești, însă nu au reușit să reprime dorința de libertate și atașamentul față de valorile democratice ale milioanelor de oameni care au crezut cu tărie că aceste regimuri pot fi învinse”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

 

”Cei care s-au opus dictaturilor au fost privați de libertate, torturați, umiliți, iar mulți au plătit chiar cu viața pentru vina de a fi militat pentru o societate liberală, construită pe principii sănătoase, în acord cu valorile fundamentale ale umanității...Victimele regimurilor totalitare trebuie comemorate fără încetare, trebuie ferite de trivializare și banalizare, astfel încât legitimitatea curajului și sacrificiului lor să fie pusă în lumină. Uitarea victimelor fascismului și comunismului și falsificarea istoriei sunt lovituri grave aduse umanității”,

 

a mai scris șeful statului, adăugând că 23 august este ”o dată fatidică” în istoria României.

După împărțirea sferelor de influență în Europa ca urmare a semnării, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov, ”anii de dictatură au condus la stagnarea economică și socială a României, iar efectele au fost vizibile în societatea românească inclusiv după căderea comunismului și tranziția către democrație”.

La 100 de ani de la formarea statului național unitar român, ”tentația iliberalismului este extrem de mare”, avertizează președintele.

”Trebuie să ne facem datoria de cetățeni responsabili și să combatem orice tendință extremistă care ne poate îndepărta de valorile și principiile europene. Am putut observa, în ultima perioadă, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democrația românească. Nu ne putem permite renunțarea la angajamentele asumate odată cu integrarea în Uniunea Europeană și nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist”, atrage atenția Klaus Iohannis.

Președintele subliniază că generația actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept, și să acționeze, ”cu verticalitate și bună-credință, pentru întărirea instituțiilor și consolidarea poziției statului român pe plan extern”.