Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre greva generală din educație, dar a ținut și să transmită din nou Coaliției de guvernare că rotația de premieri poate avea loc până pe 30 mai.

"Nu există nicio sincopă în discuții și, sigur, greva din învățământ este o temă foarte serioasă și sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că legile educației au fost adoptate în Parlament, chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară. Solicitările dascălilor sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles. Acum Coaliția este în situația să negocieze ceva și mă bucur că aceste negocieri se poartă real, în format de Coaliție, au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil", a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă comună cu omologul german Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Cotroceni.

Președintele a mai spus că toată lumea a văzut "disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei Educației de a sprijini aceste solicitări (ale sindicatelor - n.r.)".

"S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea, și am avut o discuție cu conducerea Coaliției, vor fi onorate. Indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil va face", a adăugat șeful statului.

Totuși, Iohannis consideră că și sindicatele "trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția Coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării, care va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație", a conchis el.

Calendarul inițial al rotației de premieri, susține Klaus Iohannis, poate fi respectat.

"Vineri ar începe procedura, iar în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL. I-am rugat să trateze negocierile în Coaliție și cu greviștii cu toată seriozitate, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilității guvernării, fiindcă numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie", a precizat acesta.

"Imediat ce premierul își depune mandatul, voi iniția următorii pași. Nu am niciun interes să trag de timp și să apară sincope și incertitudini. Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, cum se zice «sticlă». Oamenii trebuie să vadă că aici nu e rost de negocieri, de tras sfori, ci de o chestiune pe care coaliția și-a însușit-o de la început și se respectă", a subliniat Klaus Iohannis.

+++

Același Iohannis le cerea în urmă cu o săptămână celor din PNL și PSD să finalizeze cel târziu săptămâna aceasta negocierile pentru formarea noului Guvern, iar miniștrii propuși să fie "oameni performanți".

"Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, cine și cum face Coaliția se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare și să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa-numita rotație", a spus, atunci, Iohannis.