Preşedintele Klaus Iohannis va discuta, pe 20 august, cu omologul american, Donald Trump, mai multe chestiuni importante, între care se numără securitatea energetică şi programul Visa Waiver, relatează Agerpres.

Vizita la Washington, făcută la invitaţia preşedintelui SUA, are loc pe 19 şi 20 august.

"Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", a spus marţi şeful statului, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, relatează Agerpres.

"Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională", a susţinut Iohannis, a cărui impresie e că există o "disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite", făcând referire la Ordonanţa de urgenţă 114 şi Legea offshore.

El a mai afirmat că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic.

Preşedintele a precizat că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români: "O să readuc în discuţie şi tehnicienii să caute soluţii. Ca preşedinte al României, doresc să pun problema pe masă".