Președintele Klaus Iohannis va discuta, pe 20 august, cu omologul american, Donald Trump, mai multe chestiuni importante, între care se numără securitatea energetică și programul Visa Waiver, relatează Agerpres.

Vizita la Washington, făcută la invitația președintelui SUA, are loc pe 19 și 20 august.

"Este o întâlnire pe care am dorit-o și eu și președintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate și reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO și alocarea a 2% din PIB, relația economică aflată în creștere, relația pe energie. Vor fi și discuții în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan și chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile", a spus marți șeful statului, într-o întâlnire informală cu jurnaliștii, relatează Agerpres.

"Energia este și sensibilă, și importantă. Securitatea energetică ține de securitatea națională", a susținut Iohannis, a cărui impresie e că există o "disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite", făcând referire la Ordonanța de urgență 114 și Legea offshore.

El a mai afirmat că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic.

Președintele a precizat că va readuce în discuția cu președintele Trump chestiunea vizelor pentru români: "O să readuc în discuție și tehnicienii să caute soluții. Ca președinte al României, doresc să pun problema pe masă".