Președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 14 - 17 octombrie, o vizită de stat în Republica Italiană, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și al aniversării a 10 ani de la ridicarea relației bilaterale dintre România și Italia.

Aceasta este prima vizită de stat din ultimii 45 de ani în Italia a unui șef al statului român.

Klaus Iohannis se va întâlni la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei cu reprezentanți ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic și romano-catolic.

Searai, șeful statului va participa la un moment simbolic al vizitei, cu încărcătură deosebită pentru relația bilaterală dintre cele două state - iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României.

Luni, vor avea loc convorbiri oficiale cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două țări și de cooperarea în plan european, internațional și securitar.

Cei doi președinți vor participa la inaugurarea unei expoziții dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.

Iohannis se va mai întâlni la Roma cu președintele Consiliului de Miniștri al Italiei, Giuseppe Conte, președintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, și președintele Camerei Deputaților, Roberto Fico.

Marți, Klaus Iohannis va participa la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului strategic consolidat, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde de euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relațiilor comerciale bilaterale.

Tot la Roma, Iohannis va avea o întrevedere cu primarul orașului, Virginia Raggi, dar și cu reprezentanții comunității românești, cea mai numeroasă din afara granițelor și cea mai mare comunitate străină din Peninsulă.