Klaus Iohannis a anunțat marți că va avea miercuri prima rundă de consultări cu partidele politice intrate În Parlament. Referitor la criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească propunerea de premier, ele rămân în picioare.

UPDATE

Și ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului Guvern și precizează că va lua parte la acestea după convocarea noului Parlament.

"ALDE a luat act de invitația domnului președinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază inițiativa președintelui, dar o socotește prematură. ALDE consideră că cea mai înțeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituției", se arată într-un comunicat al formațiunii, citat de Agerpres.

+++

Liviu Dragnea a declarat că PSD nu se duce miercuri la consultările de la Cotroceni, pentru că vrea să respecte Constituția, miercuri fiind în funcțiune actualul Parlament. 

Șeful PSD a explicat că invitația lui Iohannis ar fi fundamentată pe un articol greșit din Constituție. 

"Acest alineat din Constituție nu poate fi urmat decât de o literă a unui decret. Consultările se pot face doar în bza art. 103 și acolo se spune foarte clar că în funcție de majoritățile de la parlamentare nu se poate vorbi decât dupa validarea unui nou Parlament", a declarat, la sediul partidului, Dragnea.

"Nu putem merge la aceste consultări, pentru că așa cum am spus vrem să respectăm cu strictețe Constituția. Nu mergem pentru a face exerciții de imaginație. Eu cred că după ce fiecare deputat și senator este validat se pot face consultări. Noi nu puteam da curs la invitația fundamentată pe un articol greșit din Constituție", a mai spus liderul PSD.  

Referitor la legea care interzice unei persoane condamnate să facă parte din guvern, Dragnea a spus că și lui i se pare neconstituțională.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marți, pentru News.ro, că cetățenii au trimis solicitări pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier, motiv pentru care instituția pe care o conduce face o primă evaluare pentru a vedea dacă există motive să se sesizeze din oficiu în acest caz. 

+++

Întrebat de criteriile de integritate (faptul că nu va accepta un politician condamnat pentru funcția de premier - n.r.), șeful statului a răspuns: "Le-am enunțat înainte de campania electorală ca să nu fie discuții după și ele rămân în picioare".

Întrebat în prima conferință după alegeri în legătură cu posibila modificare a legii de organizare a guvernului, care prevede că membrii executivului nu pot fi condamnați penal, Iohannis a precizat că nu a condiționat și nu a legat criteriile de integritate de nicio lege. 

"Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară", a spus șeful statului.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcție în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a răspuns: "Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim".

Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vor exista rezultatele finale, foarte probabil în cursul săptămânii viitoare va convoca noul Parlament, a mai spus președintele.

Potrivit programului publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis se va consulta miercuri la ora 10:00 cu PSD, la ora 11:00 cu PNL, la ora 12:00 cu USR, la ora 13:00 cu ALDE, la ora 16:00 cu UDMR, la ora 17:00 cu PMP și la ora 18:00 cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.