Președintele Klaus Iohannis susține că în ultimul an s-a implicat personal "în promovarea unei viziuni unitare privind lupta împotriva cancerului, supraviețuire și reintegrare".

Afirmația lui Iohannis a fost transmisă în cadrul evenimentului „Cancer Survivor” de către consilierul prezidențial pe sănătate publică, Diana-Loreta Păun.

"Aducerea în atenția publică a acestei problematici este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât lupta împotriva cancerului se află astăzi într-un moment determinant, pe care efortul nostru colectiv îl poate transforma într-un punct de cotitură cu rezultate pozitive pentru viitor. În ultimul an, m-am implicat personal în promovarea unei viziuni unitare privind lupta împotriva cancerului, supraviețuire și reintegrare. Împreună cu oameni dedicați, am stabilit un obiectiv național, iar acțiunea solidară pentru o cauză comună a dat încredere cetățenilor", se arată în mesajul transmis de Iohannis prin consiliera sa.

El a mai spus că această boală rămâne în prezent a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare.

"Acest procent semnificativ subliniază realitatea unei boli pe care adesea o diagnosticăm prea târziu și pe care nu o putem preveni eficient.Cei care au învins cancerul sunt priviți, pe bună dreptate, ca modele de forță și rezistență. Din păcate, pentru mulți pacienți și familiile lor, această luptă pentru supraviețuire presupune, suplimentar, și o navigare anevoioasă prin circuite greoaie și proceduri birocratice nesimplificate, care creează frustrare și sentimentul că cetățeanul este abandonat în raport cu instituțiile și autoritățile statului. Tocmai de aceea, Planul național de prevenire și combatere a cancerului și-a propus să promoveze o abordare integrată, simplificată și un traseu de îngrijire eficientizat. Este un plan îndrăzneț, ambițios și cred cu tărie că stabilește obiective realizabile", se mai arată în mesaj.

"Nu am spus niciodată că punerea în aplicare este un drum ușor, lipsit de dificultăți. Dar am convenit împreună că este un pas pe care suntem dispuși să-l facem de urgență. Cancerul este o amenințare serioasă pentru sănătatea noastră și pentru viitorul generațiilor următoare.Lupta împotriva acestei boli nu poate fi amânată, iar modul în care atingem acest obiectiv va fi dat de măsura energiei, a angajamentului și a abilităților noastre. Numai împreună putem continua lupta pentru a ușura experiența și așa traumatizantă pentru pacienți și familiile acestora", a continuat el.

Klaus Iohannis a făcut apel să fie lăsate deoparte controversele politice și "să ne unim forțele pentru a aduce o schimbare reală în viața oamenilor afectați de această boală devastatoare. Relatările supraviețuitorilor de cancer ar trebui să reprezinte motivația noastră în această luptă".

"Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente care să sprijine prevenția și tratamentul cancerului. Investițiile în cercetarea medicală, accesul la screening și diagnosticare precoce, promovarea campaniilor de conștientizare și educație pentru adoptarea unui stil de viață sănătos sunt cruciale.În același timp, este esențial să susținem familiile și persoanele care se confruntă cu un diagnostic de cancer, asigurându-le acces la servicii de sănătate de calitate și oferindu-le sprijin emoțional și asistență financiară pentru a face față provocărilor. Vă adresez un apel la unitate și solidaritate în lupta împotriva cancerului. Este timpul să dărâmăm barierele și nu să creăm noi opreliști care amână punerea în aplicare a Planului național pentru combaterea cancerului", a conchis el.

Reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna trecută amânarea aplicării Planului național pentru combaterea cancerului. Deși o lege în acest sens a fost promulgată, iar ministrul trebuia să publice până în iunie normele de aplicare ale Planului, acesta a decis că trebuie făcut un alt Plan fie prin lege, fie prin OUG.

În februarie, Comisia Europeană și OECD au publicat primele profiluri de țară privind cancerul, astfel a reieșit că principalele cauze de mortalitate prin cancer în România sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată în rândul bărbaților, respectiv cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilor.

De asemenea, țara noastră a înregistrat o ușoară creștere a mortalității pentru șase dintre primele zece tipuri de cancer în ultimul deceniu.