Modificarea legilor justițieiIordache dă de gol strategia prin care vor fi adoptate amendamentele controversate respinse inițial
Florin Iordache, mâna cu care PSD vrea să schimbe radical legile Justiției, a admis că în plenul Camerei Deputaților va fi susținut amendamentul PSD privind răspunderea magistraților, respins inițial tot de PSD în Comisia „Iordache”.
Un amendament PSD la statutul magistraților, respins de PSD în comisia specială condusă de Florin Iordache, va fi susținut și votat de PSD în plenul Camerei Deputaților.
Informația vine de la același Florin Iordache, fost ministru al Justiției care a promovat OUG 13 în ianuarie.
„La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraților sunt trei discuții în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul - n.r.) se poate îndrepta, în propunerea noastră - statul se îndreaptă și în amendamentul UNJR că statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susține este să ne susținem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă”, a declarat Florin Iordache.
Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost modificată miercuri în comisia condusă de Florin Iordache referitor la răspunderea magistraților, adoptând amendamentele propuse de UNJR și AMR, potrivit cărora statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credință.
Practic, PSD și-a respins prin acest vot propriul amendament, potrivit căruia, „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.
Mai multe amendamente controversate au fost respinse în timpul dezbaterilor din Comisie, dar vor putea fi susținute și adoptate în plenul Camerei Deputaților.
Practic, Florin Iordache a arătat mecanismul prin care, chiar și respinse, amendamentele controversate vor putea prinde viață în plenul Camerei.
Comentarii