Florin Iordache, mâna cu care PSD vrea să schimbe radical legile Justiției, a admis că în plenul Camerei Deputaților va fi susținut amendamentul PSD privind răspunderea magistraților, respins inițial tot de PSD în Comisia „Iordache”.

Un amendament PSD la statutul magistraților, respins de PSD în comisia specială condusă de Florin Iordache, va fi susținut și votat de PSD în plenul Camerei Deputaților.

Informația vine de la același Florin Iordache, fost ministru al Justiției care a promovat OUG 13 în ianuarie.

„La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul - n.r.) se poate îndrepta, în propunerea noastră - statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR că statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă”, a declarat Florin Iordache.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost modificată miercuri în comisia condusă de Florin Iordache referitor la răspunderea magistraţilor, adoptând amendamentele propuse de UNJR şi AMR, potrivit cărora statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Practic, PSD și-a respins prin acest vot propriul amendament, potrivit căruia, „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Mai multe amendamente controversate au fost respinse în timpul dezbaterilor din Comisie, dar vor putea fi susținute și adoptate în plenul Camerei Deputaților.

Practic, Florin Iordache a arătat mecanismul prin care, chiar și respinse, amendamentele controversate vor putea prinde viață în plenul Camerei.