Florin Iordache a venit cu mai multe propuneri ce i-a lăsat mască pe membrii comisiei speciale din partea opoziției. Stelian Ion: „Dacă ar fi votate aceste modificări, v-ați curăța toți din Parlament dosarele și nu ar mai exista infracțiuni în țară”

 

Iordache a convocat comisia specială pe care o conduce doar pentru a se întâlni cu membrii comisiei după ce a decis împreună cu Steluța Cătăniciu (ALDE) și Marton Arpad (UDMR). Aceștia au pus la cale modificări la Codul Penal și de Procedură Penală care ar închide, practic, dosarele, ar face extrem de greu deschiderea unor dosare penale, iar cetățenii nu vor mai afla nimic din dosarele penale. Nici cine, ce a făcut, nici dacă e arestat.

Stelian Ion (USR) a caracterizat cel mai cuprinzător efectele: „Dacă ar fi votate aceste modificări, v-ați curăța toți din Parlament dosarele și nu ar mai exista infracțiuni în țară”.

Iordache a oprit deocamdată discuțiile. Dar le va relua luni dimineață.

De altfel, și DNA a comentat propunerile lui Florin Iordache și a arătat cât de devastatoare sunt acestea pentru anchetele penale.

Cele mai dure propuneri:

PSD și ALDE vor ca „în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorităti publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale. În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvarsirea unor infracțiuni purtând cătuse sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităti de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvarsirea unor infracțiuni”.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi în vigoare, nimeni nu ar putea să scrie niciun cuvânt despre dosarul Belina sau Tel Drum. Nu vom mai afla niciodată despre dosarele penale ale parlamentarilor, miniștrilor sau orice altă persoană până când nu începe procesul penal.

Martorii vor fi intimidați de suspecți pentru a nu da declarații

Tot PSD și ALDE vor să modifice și modalitatea de audiere a martorilor și părților în fața inculpaților. Cu alte cuvinte, victima unui viol trebuie să dea declarații de față cu agresorul, dacă acesta cere.

PSD și ALDE vor să interzică înregistrările audio-video făcute de terți martori. Cu alte cuvinte, imaginile de la metrou în care se observă cum o femeie ucide o tânără nu ar mai putea fi folosite, pentru că nu sunt efectuate de autorități.

Limitarea mijloacelor de probă. „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părti, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu tertii”, este textul propus.

Cum se șterg dosare penale legal. Definitiv

PSD și ALDE doresc și asigurarea că, dacă se face o percheziție informatică, dacă se găsesc probe privind alte infracțiuni să fie șterse definitiv. Chiar dacă in timpul percheziției se descoperă și un fișier video în care suspectul ucide o persoană. Acel video va fi șters pentru totdeauna.

„Datele obținute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracțiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se șterg definitiv din copiile efectuate și nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte”, doresc PSD și ALDE.

PSD și ALDE, direct la subiect: Suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv.

„Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată și dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvarsit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securitătii naționale prevăzută de Codul penal și alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism și care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar  sau o altă infracțiune comisă cu violentă și, cumulativ, pe bază evaluării gravității faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului și a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor imprejurări privitoare la persoană acestuia, se constată că privarea să de libertate este absolut necesară pentru inlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”.

Se observă cu ușurință că infracțiunile de corupție sunt excluse

UDMR are o altă soluție pentru a scăpa de închisoare: nu se mai pot da condamnări în lipsă

„Persoană poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecătii sau a intrat prin alte mijloace oficiale în posesia unor informații cu privire la locul și data procesului, a fost informată despre posibilitatea pronuntării unei hotărari în lipsă, precum și dacă a fost reprezentată de un avocat ales sau desemnat din oficiu și a beneficiat de apărare corespunzătoare în cadrul procesului. Procedura de punere în executare a unei hotărari definitive pronunțate în lipsă inculpatului poate fi declansată numai dacă i s-a comunicat hotărarea și numai după ce a fost informat în mod expres cu privire la dreptul la o nouă procedură de judecată sau la o cale de atac, la care are dreptul să se prezinte și care permite o nouă stabilire a fondului cauzei, inclusiv examinarea unor probe noi care pot conduce la schimbarea hotărarii inițiale, respectiv dacă persoană în cauză declară în mod expres că nu contestă decizia sau nu solicită o nouă procedură de judecată ori nu introduce o cale de extraordinară de atac în termen de 30 de zile de la primirea informației legate de hotărare.”

Cu alte cuvinte, pe scurt, dacă inculpatul pleacă din țară sau nu este găsit pentru a fi citat direct, el nu va putea fi condamnat.

Amendament PSD-ALDE pentru intimidarea procurorilor

„Fapta de a pune în mișcare acțiunea penală, de a luă o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, știind sau acceptând că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupă o funcție publică. Reținerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, știind sau acceptând că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupă o funcție publică”.

Textul nu necesită alte comentarii explicative.