Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Vezilor/ALE) informează că, în contextul războiului dintre Israel și Hamas, cetățenii români aflați în Israel pot fi repatriați gratuit prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

El precizează că Guvernul belgian a reușit să repatrieze gratuit 92 de cetățeni după activarea Mecanismului European de Protecție Civilă. Printre aceștia s-au numărat și cetățeni francezi, luxemburgezi și români.

"Premierul Ciolacu ne-a spus că «statul român nu este Crucea Roșie». , atunci când reporterii l-au întrebat de ce fiecare român repatriat din Israel trebuie să scoată din buzunar 350 de euro pentru zborurile TAROM ca să își salveze viața. Asta în timp ce mai multe țări au reușit să își aducă înapoi pe gratis cetățenii prinși în zona de război", atrage atenția eurodeputatul român, care cere Bucureștiului să ia exemplul decidenților belgieni și "să organizeze curse pentru românii care încă mai sunt prinși în Israel prin Mecanismul European de Protecție Civilă”.

Eurodeputatul Ștefănuță cere, de asemenea, urgentarea eforturilor pentru repatrierea în siguranță a celor peste 200 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza.