Europarlamentarii români au reacționat în urma votului din Parlament prin care a fost demis Guvernul Grindeanu.

Cătălin Ivan: Copiii noștri merită o soarta mai bună decât cea de slugi pe domeniul vreunui baron ca cel de Teleorman

Europarlamentarul Cătălin Ivan, una dintre cele mai acide voci social-democrate din ultimele zile, care își condamnă propriul partid pentru situația de criză în care a ajuns România, a declarat miercuri, după ce Parlamentul a demis prin moțiune Guvernul Grindeanu, că va continua "lupta cu Dragnea, Bădălău, Stănescu și cu tot ce reprezintă ei".

"Dezamăgit de rezultatul de astăzi, nu le găsesc o vină foarte mare senatorilor și deputaților. A fost prea puțin vorba despre Grindeanu sau despre Dragnea. A fost vorba despre ce am câștigat în urmă cu aproape 30 de ani și riscăm să pierdem. Un singur om, susținut de câțiva îmbogățiți din banii publici, certați cu legea, având averi uriașe pitite prin diferite colțuri ale lumii, a înțeles din votul românilor din decembrie anul trecut că poate avea puterea absolută în România. A confiscat cel mai mare partid din România, a pus stăpânire pe Parlament și-i mai trebuie Guvernul. L-a avut și pe acesta, dar, ca orice stăpân, a considerat că cel pe care și-l angajase pe post de premier nu mai corespunde și trebuie demis", a scris Ivan pe Facebook.

Europarlamentarul social democrat susține că această "aventură" va îndepărta România din nou de la drumul european, el fiind de părere că, "copiii noștri merită o soarta mai bună decât cea de slugi pe domeniul vreunui baron ca cel de Teleorman"

"Acum suntem cu toții într-o mare aventură care ne va îndepărta din nou de la drumul european. Un singur om a aruncat România în aer. Faptul că ar fi vândut Ardealul pentru câteva voturi, din disperare, pare deja un mic detaliu", mai spune Ivan.

"Ca membru PSD responsabil, din Dobrovăț, județul Iași, continui lupta cu Dragnea, Bădălău, Stănescu și cu tot ce reprezintă ei. România merită mai mult. Copiii noștri merită o soarta mai bună decât cea de slugi pe domeniul vreunui baron ca cel de Teleorman", a adăugat social-democratul.

Cristian Preda (Sursa: pagina personală de Facebook)

Cristian Preda: Am scăpat de Grindeanu, acum e nevoie să fie trimis la plimbare Dragnea

Cristian Preda a reacționat, tot pe Facebook, la succesul moțiunii de cenzură, sugerând că primul pas pentru îndepărtarea lui Dragnea poate fi făcut la Cotroceni.

„Președintele trebuie să ceară propuneri fiecărui partid. Constituția e clară: dacă nu există majoritate monocoloră, șeful statului trebuie să caute o soluție negociată. Dacă Dragnea insistă să vină împreună cu Tăriceanu, trebuie refuzat. Nu deschizi ușa puterii cuiva care ignoră Legea fundamentală...”, a scris Cristian Preda.

Înainte de votul din Parlament, europarlamentarul își exprimase dorința ca „Grindeanu să pice, iar președintele Iohannis să desemneze un premier care nu e 'garantat' de Dragnea”. 

Macovei: Nominalizarea unui premier fidel lui Dragnea este o amenințare la adresa anticorupției și justiției

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat că nominalizarea unui premier fidel președintelui PSD, Liviu Dragnea, este o amenințare la adresa anticorupției și justiției, scrie Agerpes.

"Trocul Dragnea: blocarea țării vs. propriul dosar penal. Nominalizarea unui premier fidel lui Dragnea este o amenințare la adresa anticorupției și justiției. De mai bine de o săptămână, țara este blocată dintr-un singur motiv: clanurile din PSD nu mai încap în același partid. Dragnea și Ponta, lideri de clan, au folosit și confiscat instituții ale statului pentru bătălia lor internă. Moțiunea de cenzură PSD vs. PSD este un demers unic și cinic al lui Dragnea, care știe că dă startul la un nou blocaj al țării", se arată într-un comunicat al europarlamentarului Monica Macovei, citat de Agerpres.Eurodeputatul a afirmat că "formarea și validarea unui nou Guvern vor asculți lupta din PSD și vor menține inactivitatea în instituțiile statului conduse de PSD cu anexa sa ALDE".

"Toți cei care au votat astăzi pentru moțiune sunt complici la un nou blocaj al României. În plus, noul Guvern va lucra în aceeași stare de nesiguranță, pentru că nu va ști când și cum va lovi, din nou, Dragnea. Nominalizarea unui prim-ministru fidel lui Dragnea ar fi o amenințare la adresa legislației anticorupție și a justiției. Episodul Iordache se poate repeta oricând. Așa este când votezi penali, când votezi politicieni care fură, plagiază sau mint, care sunt deja condamnați sau în anchete penale: riscul este să fure țara, să o blocheze și să o tocmească în negocieri în care doar interesul personal contează. Ca acum", a adăugat Monica Macovei, citată de Agerpres.

Laurențiu Rebega: Nu vom putea schimba sistemul politic fără sacrificiu și dragoste de țară

Europarlametarul Laurențiu Rebega este convins că, prin inițierea moțiunii de cenzură, majoritatea parlamentară care a declanșat o criză fără precedent în lumea democrației moderne, s-a greșit grav.

"S-a greșit față de țară, față de România! Greșeala nu este, însă, în ceea ce s-a spus public, ci în ceea ce nu s-a spus! Motivele aparente ale conflictului până aici sunt copilărești și nu le crede nimeni! Iar adevăratele motive par a fi înfiorător de toxice! Moțiunea a trecut. Partea bună este că se intră, astfel, în procedurile standard pentru desemnarea unui nou guvern. Partea rea este că acest episod afundă și mai mult în derizoriu un sistem politic bolnav. Nu vom ieși din acest cerc vicios până când nu vom schimba sistemul politic. Și nu vom putea schimba sistemul politic fără sacrificiu și dragoste de țară! Seppuku, în Japonia samurailor, era dovada supremă a onoarei! Cine are curajul, la noi, să spună Adevărul?", a scris acesta pe Facebook.

Cristian Bușoi: Nu se mai poate pune problema ca românii să accepte orice propunere de premier născocită de domnul Dragnea

„Coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritatea. Este o realitate politică. Au doar o majoritate conjuncturală, produsă ca urmare a unui efort politic disperat de a asigura o oaste parlamentară de strânsură contra propriului guvern”, susține Cristian Bușoi, fost candidat la șefia PNL și europarlamentar din partea acestui partid.

„Pentru mine este clar că după această telenovelă politică, jucată pe seama românilor, sub nicio formă nu se mai poate pune problema ca românii să accepte orice propunere de premier născocită de domnul Dragnea, ca să se simtă el jupânul Guvernului. Este nevoie de un premier serios!”, a scris Bușoi pe Facebook.

Europarlamentarul a adăugat că, dincolo de jocul politic, și prin Ordonanța împotriva Justiției și prin moțiunea împotriva propriului guvern, PSD s-a dovedit incapabil de o bună guvernare. „Or PSD cu asta a câștigat alegerile: cu promisiunea umflată a bunei guvernări. Și tocmai asta nu pus în practică, fiind denunțat și de cetățenii ieșiți în stradă și denunțat chiar și de proprii parlamentari. Nu cred că PSD mai merită să guverneze!⁠⁠⁠”, a conchis politicianul liberal.⁠

Daniel Buda: Liviu Dragnea, "sinucigașul PSD", nu trebuie lăsat să își bată joc de România

Eurodeputatul Daniel Buda spune că ceea ce se întâmplă în aceste zile în România este o situație demnă de Cartea Recordurilor: "prima moțiune de cenzură depusă de un partid împotriva propriului Guvern".

"După două săptămâni de circuri și scandaluri în care agenda cetățeanului a fost trecută la capitolul "și altele”, omul-partid, Liviu Dragnea, și-a picat astăzi propriul Guvern în plenul Parlamentului. Tot în aceste zile ni s-a confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, că Liviu Dragnea și PSD ar fi amanetat România fără să clipească doar pentru a-și satisface interesul personal. Pe de altă parte, să nu uităm și de premierul demis, Sorin Grindeanu, complicele din ultimele 6 luni al șefului de partid, cel care nici măcar astăzi, în al doisprezecelea ceas nu a avut curaj și bărbăție să spună cu subiect și predicat mârșăviile comise de Liviu Dragnea", scrie Buda pe Facebook.

"Din păcate, aceste este PSD-ul, votat cu o largă majoritate de cetățeni în luna decembrie, la alegerile parlamentare: un partid de lași, de oportuniști și de trădători, preocupați să se bălăcărească pe bani publici și să facă de rușine România în Europa și în lume.
Ceea ce reușește să facă președintele Iohannis pe cale diplomatică, cu eforturi susținute, distruge a doua zi PSD prin reglări de conturi!", mai completează acesta.