Miniștrii demisionari din guvernul demis prin moțiune de cenzură vor să-și retragă demisiile depuse înainte de depunerea (și votarea) moțiunii.

UPDATE 20 de miniștri au cerut retragerea demisiei din Guvern, conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, care a precizat, însă, că cererile sunt „lipsite de obiect”, invocând legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis a tranșat discuția: „Nu o să mă apuc să numesc miniștri pentru două zile”. Discuția este artificială, a adăugat președintele, „cei care sunt pe funcție n-au decât să-și vadă de treabă” până la numirea noului Guvern.

***** Știrea inițială

Șase miniștri demisionari ai Guvernului Grindeanu au făcut cereri de retragere a demisiilor - Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Ana Birchall, Adriana Petcu, Andreea Păstîrnac și Mircea Dobre, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres. Sursele citate au precizat că cererile de retragere a demisiilor au fost depuse la Cabinetul premierului.

Guvernul a fost demis, miercuri, în urma adoptării în Parlament a moțiunii de cenzură a PSD-ALDE „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”. Ca urmare, actualul guvern îndeplinește în prezent doar „actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Totuși, ministrul justiției Tudorel Toader spune că, potrivit Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului, demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la premier. „Asta înseamnă că eu personal mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că până în 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă că nu pot asigura interimatul. Prin urmare, caracterul irevocabil înseamnă principiul disponibilității, dar nu și o încetare automată a mandatului, pentru că este necesară continuitatea, asigurarea funcționalității”, a spus Toader, potrivit News.ro.

Lista cu noi cereri de retragere a demisiilor ar putea crește în cursul zilei. 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului Grindeanu și-au depus demisiile după ce coaliția PSD-ALDE a retras sprijinul politic acordat Guvernului. Ministrul Augustin Jianu și premierul Sorin Grindeanu nu au demisionat însă, astfel că PSD a recurs la o măsură extremă - depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva propriului Guvern.

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, spunea însă că o eventuală intenție a miniștrilor de a-și retrage demisiile ar dovedi „neseriozitate și incompetență”, după ce Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, a anunțat miercuri seară că membrii Cabinetului ăși vor retrage toți demisiile, „ca să poată să fie funcțională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern”.

„Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să își retragă demisiile și să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor - deși Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt 'irevocabile'?!?! (fac precizarea că au fost anunțate public, prezentate în scris primului ministru și 's-a luat act de depunerea lor' de către fostul Secretar General Busuioc - ghinion). Atâta neseriozitate și incompetență e greu de găsit...”, a scris Ponta pe Facebook.

Totuși, miniștrii nu s-au lăsat descurajați de vorbele noului Secretar General, astfel că, începând de joi dimineață, la Secretariatul General al Guvernului au început să vină cereri de retargere a demisiilor, acestea fiind trimise și la cabinetul primului-ministru, potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro.