Președintele SUA Joe Biden va avea joi consultări cu președintele Klaus Iohannis, dar liderii celorlalte state din cadrul formatului București 9

De la ora 15:00, Klaus Iohannis va participa la Summitul Democrației (Summit for Democracy), organizat de președintele SUA, în format de videoconferință.

Convorbirea telefonică dintre cei doi va avea loc la ora 20:45.

Discuțiile au loc în contextul convorbirii telefonice pe care Joe Biden a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin și despre o posibilă invazie a Ucrainei de către Federația Rusă.

Președintele american Joe Biden va ține joi, la ora 13:00 GMT, discursul inaugural al unei reuniuni virtuale numite Summitul pentru Democrație, la care participă prin videoconferință 111 lideri din întreaga lume, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Statele Unite speră că evenimentul va da un impuls democrației internaționale amenințate de numărul tot mai mare de conducători autoritari. Oficialii de la Washington au promis un an al acțiunilor după videoconferința de două zile.

Pregătirile au fost însă umbrite de întrebări privind meritele democratice ale unora din participanți și de reproșuri din partea unor țări care nu au fost invitate, arată agenția citată.Uzra Zeya, subsecretar de stat pentru securitate civilă, democrație și drepturile omului în cadrul Departamentului de Stat, a declarat că summitul va reuni atât democrații recunoscute, cât și unele în curs de dezvoltare. Acestea vor fi ajutate să ofere rezultate popoarelor respective într-un "moment de gândire democratică", a arătat ea.

Reuters apreciază că va fi un test pentru afirmația făcută de Biden în februarie, în primul său discurs de politică externă, că va readuce Statele Unite în poziția de lider global, pentru a se confrunta cu forțele autoritariste conduse de China și Rusia.

La conferință nu au fost invitați reprezentanți ai Moscovei și Beijingului. În contextul evenimentului, chiar Washingtonul este vizat de îndoieli privind forța democrației americane. Președintele are probleme cu aprobarea programelor sale de către Congresul SUA, marcat de polarizare, iar predecesorul său la Casa Albă, Donald Trump, a contestat rezultatul alegerilor de anul trecut, demers care a dus la asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, sediul puterii legislative.

Lista de invitați publicată luna trecută include însă țări ai căror conducători au fost acuzați de grupări pentru drepturile omului că manifestă tendințe autoritariste; astfel de exemple sunt, potrivit Reuters, Filipinele, Polonia și Brazilia.

De asemenea, a fost invitat Taiwanul, ceea ce a iritat China, care consideră insula cu regim democratic o parte a teritoriului său. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a afirmat că invitarea Taiwanului arată că SUA folosesc democrația doar ca "acoperire și instrument pentru promovarea obiectivelor lor geopolitice, pentru oprimarea altor țări, pentru divizarea lumii și în folosul propriilor interese".

Înaintea summitului, SUA au anunțat sancțiuni împotriva unor oficiali din Iran, Siria și Uganda, pe care îi acuză de oprimarea popoarelor respective, și împotriva unor persoane pe care le consideră legate de corupție și de bande de infractori din Kosovo și America Centrală.

Oficialii americani speră să obțină la întrevederi sprijin pentru inițiative globale cum ar fi utilizarea tehnologiei și angajamente publice precise de ameliorare a unor democrații, înainte unui summit cu participare fizică programat spre sfârșitul anului viitor.

Annie Boyajian, directoare pentru reprezentarea intereselor în organizația non-profit Freedom House, a declarat că videoconferința are potențialul de a stimula democrațiile cu probleme să funcționeze mai bine și de a promova coordonarea între guvernele democratice. "Dar o evaluare completă nu va fi posibilă decât după ce aflăm ce angajamente se iau acolo și cum vor fi implementate în anul care urmează", a adăugat ea.

Zeya a afirmat că societatea civilă va contribui la responsabilizarea țărilor, inclusiv a Statelor Unite. Ea a refuzat să dezvăluie dacă Washingtonul va anula invitațiile liderilor care nu își îndeplinesc promisiunile.

Directoarea din Washington a organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch, Sarah Holewinski, a apreciat că o condiționare a invitațiilor la summitul din 2022 de respectarea angajamentelor este singura modalitate de a obține progrese din partea națiunilor. Altfel, a spus ea, unii "vor susține drepturile omului doar din vorbe și vor face promisiuni pe care nu intenționează să le respecte". Ea este de părere că "aceștia nu trebuie invitați din nou".