Comisarul european pentru Justiţie a declarat vineri, în Bulgaria, că Executivul de la Bruxelles urmăreşte îndeaproape modificarea legilor Justiţiei.

Răspunzând unei întrebări privind scrisoarea trimisă Bucureştiului, Vera Jourova a declarat că CE urmăreşte "îndeaproape" ceea ce se întâmplă în România.

Comisarul pentru Justiţie a precizat că în România s-au înregistrat progrese în ultimii ani, au avut loc reforme, dar au apărut "semnale îngrijorătoare".

"Am spus întotdeauna că vrem reforme care să ducă la o mai mare independenţă a justiţiei, la eficienţă, de asemenea la creşterea încrederii oamenilor în sistem. Ce vedem în România poate fi un semnal îngrijorător că lucrurile nu merg în direcţia potrivită, de aceea ne-am implicat într-un dialog cu Guvernul român şi de aceea am trimis scrisoarea", a explicat comisarul Jourova.

Miercuri, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, au spus, într-o declaraţie comună, că urmăresc "cu îngrijorare" evoluţiile recente din România legate de modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces”, se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri europeni.