Aceste lucru e posibil după ce Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, două proiecte legislative de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR.

UPDATE

Legea prevede şi venituri mai mari pentru judecătorii CCR. În cazul președintelui Curții, veniturile sale lunare se vor majora cu peste 3.000 de euro. (Detalii, pe EuropaFM.ro)

 

***

"Judecătorii CCR nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză", potrivit proiectului de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, scrie Mediafax.

Pentru infracţiuni săvârşite de judecătorii CCR, urmărirea penală şi trimiterea în judecată se face numai de către Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), iar competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

"În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, ministrul justiţiei informându-l de îndată pe preşedintele CCR şi solicitând, dacă este cazul, încuviinţarea Curţii pentru urmărirea penală şi arestare”, se arată în documentul care merge acum la preşedinte pentru promulgare.

În cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător al Curţii încetează de drept.