Șeful Comisiei Europene a atacat pozițiile naționaliștilor și politicienilor de extremă dreapta care amenință să distrugă solidaritatea europeană, principala valoare a UE.

Într-un interviu acordat CNN, actualul lider al Comisiei Europene spune că este conștient de amenințarea pe care o reprezintă naționaliștii pentru solidaritate, pe care Jean Claude Juncker a numit-o drept „principalul obiectiv al UE”.

Sondajele arată că forțele de extremă dreapta și populiștii câștigă teren în multe state europene, iar euroscepticismul ar putea avea un efect puternic asupra viitorului Uniunii.

„Acești populiști, naționaliști, naționaliști stupizi, își iubesc țările. Și nu le plac celelalte”, a spus Juncker în interviul acordat CNN din biroul său din Bruxelles.

Lor nu le plac cei care vin de departe, mie îmi place cei care vin de departe… și trebuie să arătăm solidaritate celor care sunt într-o situație mai proastă decât noi”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

Juncker a mai spus că forțele anti-UE au putut să mobilizeze mai bine electoratul decât pro-europenii pentru că „întotdeauna e mai ușor să mobilizezi forțe negative decât idei pozitive”.