Șeful Comisiei Europene a reamintit la București despre importanța statului de drept.

"Investițiile nu au niciun sens în absența respectării statului de drept", a declarat marți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Forumul de Afaceri din cea de-a doua zi a Summit-ului "Inițiativa celor Trei Mări".

Șeful Comisiei a subliniat importanța proiectelor din bani europeni care pot conecta statele membre.

"Avem 150 miliarde euro investiții între cele două mări, între Marea Adriatică și Marea Neagră. Trebuie să profităm. Doamna comisar Corina Crețu răspunde de această chestiune. Avem o gamă largă de proiecte. De exemplu, 2,5 miliarde de euro alocați numai pentru infrastructură, mai ales în zona dumneavoastră. La fel pentru alimentarea cu energie și gaze naturale. Aceste proiecte trebuie încurajate. Și conducta de gaze între Austria, Bulgaria, Ungaria și România (BRUA)", a afirmat el, adăugând că mai există și "Planul Juncker", despre care, din nefericire se vorbește foarte puțin.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene a reamintit că  Europa trebuie să respire "cu doi plămâni, unul din est și altul din vest".

"Dacă nu se întâmplă acest lucru, (Europa) va rămâne fără suflare și am senzația că Uniunea noastră începe să rămână fără suflare...Vă încurajăm să deschideți noi căi de comunicare între cei doi plămâni ai continentului și, de asemenea, între nord și sud, pentru că numai așa vom putea îndeplini și pune în aplicare un proiect drag tuturor europenilor, indiferent unde trăiesc, în est, vest, nord sau sud", a afirmat Juncker.