Ioan Mircea Pașcu nu va prelua portofoliul dezvoltării regionale deținut de precedentul comisar european propus de România, Corina Crețu.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, i-a intervievat pe Ioan Mircea Pașcu și pe Kadri Simson, propunerile României și, respectiv, Estoniei pentru funcția de comisar interimar și va consulta Parlamentul European cu privire la numirea acestora în Executivul UE.

Corina Crețu și comisarul estonian Andrus Ansip au demisionat din Comisie pentru a-și prelua mandatele de europarlamentari în urma alegerilor europene de la sfârșitul lunii mai. Juncker a propus ca cei doi comisari să nu mai fie înlocuiți, dat fiind timpul scurt rămas până la finalul mandatului actualei Comisii în 31 octombrie, dar Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea.

Potrivit Comisiei Europene, Juncker i-a intervievat joi pe cei doi candidați desemnați și a confirmat competențele acestora pentru poziția de comisar. „El a decis să nu le aloce portofolii specifice celor doi având în vedere perioada scurtă de timp rămasă până la finalul mandatului. Ei vor lua însă parte la activitățile Comisiei și vor avea permisunea să ia parte la proiectele de echipă”, a anunțat Executivul UE.

Conform procedurilor din Tratatul de funcționare al UE, membrii Comisiei sunt numiți de Consiliul UE de comun acord cu președintele Comisiei Europene, după consultarea Parlamentului.

Ca urmare, Juncker i-a trimis o scrisoare lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, pentru a-l informa cu privire la decizia luată. De asemenea, șeful Comisiei i-a informat pe premierii celor două state, Viorica Dăncilă și Juri Ratas, precum și pe Antti Rinne, prim-ministru al Finlandei, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE.