România și Estonia au cerut înlocuirea comisarilor europeni care îi reprezintă, după ce actualii deținători ai portofoliilor și-au preluat mandatele de europarlamentari și au renunțat la funcția executivă.

Pentru a evita aceste înlocuiri, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a introdus un proiect de act normativ, scrie EURACTIV.com.

Viorica Dăncilă a anunțat săptămâna trecută că Guvernul a decis să nu lase vacant rolul Corinei Crețu din Comisie și l-a propus drept comisar interimar pe Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European. Crețu, care a deținut postul de comisar pentru Politică Regională, a candidat la alegerile europene pe listele Pro România, partid format în principal din dizidenți din PSD, partidul aflat acum la guvernare.

Și Estonia a solicitat înlocuirea vicepreședintelui Comisiei Andrus Ansip cu Kadri Simson, membru al formațiunii premierului Jüri Ratas.

Dar Juncker a spus încă din urmă cu o lună, într-un interviu acordat Bild, că acei comisari care pleacă în Parlamentul European nu ar trebui să fie înlocuiți, pentru că această măsură ar avea costuri mari, iar în cele patru luni rămase până la instalarea noii Comisii, Executivul UE poate suplini munca celor care aleg portofoliul de eurodeputat. 

Juncker i-a informat pe liderii UE reuniți în Consiliul European din 28 mai, imediat după alegerile europene, despre intenția de a nu înlocui comisarii. EURACTIV scrie și că Juncker a discutat cu liderii statelor implicate și a trimis (în 13 iunie) o scrisoare Vioricăi Dăncilă, în calitate de șef al Guvernului care deținea Președinția Consiliului UE, pe această temă.

„În conformitate cu articolul 246(3) din Tratatul UE, Președintele a inițiat, pe 19 iunie, o propunere de act normativ, astfel încât Consiliul să decidă că nu este nevoie ca posturile libere să fie ocupate pentru cât a mai rămas din mandatul actualei Comisii. Este acum la latitudinea Consiliului să avanseze această chestiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Dacă Juncker va avea câștig de cauză, Guvernul PSD-ALDE va suferi un nou eșec pe plan european, iar Ioan Mircea Pașcu va rata șansa de a se întoarce pe o poziție de top la Bruxelles după ce Liviu Dragnea l-a lăsat pe dinafara listei de candidați ai PSD pentru alegerile europarlamentare.