Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor pentru modul în care a reacționat la criza refugiaților ucraineni.

„Aș vrea să mă adresez direct românilor și să le mulțumesc din partea SUA. Le mulțumim românilor pentru primirea a zeci de mii de refugiați”, a declarat vicepreședinta Kamala Harris.

Ea a promis că Aliații vor apăra „fiecare centimetru din teritoriul NATO”: „2.000 de militari sunt gata să apere Flancul estic al Alianței, am întărit acțiunile noastre de descurajare și apărare colective”.

„Am stabilit să cooperăm pentru a continua consolidarea măsurilor de apărare și descurajare, pe Flancul estic, cu accent pe partea sa sudică, în regiunea Mării Negre. Am subliniat că, în acest context, este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a Grupului de Luptă al NATO pe teritoriul României. În ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului, a structurii și a elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare de pe Flancul estic”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința comună de presă de după întrevederea de la Palatul Cotroceni.

Cei doi oficiali au discutat și despre securitatea energetică: „Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc, prin investiții în sursele regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor, importuri de gaze naturale lichefiate și, evident, prin interconectare crescută”.