Rusia a desfășurat agresiunea împotriva Ucrainei sub o amenințare nucleară marcată de acțiuni iresponsabile și amenințări de escaladare, a declarat miercuri ambasadoarea SUA în deschiderea "Global Forum to Prevent Radiological/ Nuclear Terrorism".

Organizat în premieră în România, "Global Forum to Prevent Radiological/ Nuclear Terrorism" reunește timp de trei zile la București peste 200 de participanți, reprezentanți ai guvernelor partenere și ai organizațiilor internaționale.

Prin intermediul acestui Forum, Statele Unite urmăresc să stimuleze cooperarea multilaterală pentru combaterea terorismului radiologic și nuclear.

"Împreună, ne propunem să stimulăm colaborarea internațională, să abordăm evoluția amenințărilor și să ne consolidăm capacitatea colectivă de a preveni, detecta, descuraja și de a răspunde la aceste riscuri, a declarat miercuri în deschiderea reuniunii ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.

Diplomata a subliniat că amenințările terorismului radiologic și nuclear nu țin cont de frontierele naționale și trebuie "abordate în mod colectiv".

"Mulți dintre dumneavoastră ați fost membri ai Inițiativei globale pentru combaterea terorismului nuclear, prin intermediul căreia am lucrat timp de aproape două decenii, împreună cu Rusia, în acest scop. Din păcate, invazia ilegală a Rusiei în Ucraina a făcut imposibilă continuarea cooperării în acest scop", a declarat Kavalec.

Rusia a desfășurat agresiunea împotriva Ucrainei "sub o amenințare nucleară marcată de acțiuni iresponsabile și amenințări de escaladare", a mai spus ambasadoarea, adăugând că  Rusia continuă să își folosească "arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare - riscând o escaladare deliberată sau neintenționată". 

"Acest climat periculos ne întărește nevoia de a consolida instituțiile noastre internaționale pentru a contracara terorismul radiologic și nuclear", a mai spus Kavalec. 

Invazia rusă pe scară largă a Ucrainei pune în centrul atenției "securitatea energetică și contribuie la instabilitatea geopolitică", a subliniat Bonnie Jenkins, secretara adjunctă a SUA pentru Controlul Armamentelor și Securitate Internațională, adăugând că acțiunile "imprudente" ale Iranului și Coreei de Nord și continuarea dezvoltării programelor lor nucleare "agravează și mai mult această instabilitate".

De la invadarea Ucrainei, în 2022, Rusia "a acționat în mod nesăbuit în ceea ce privește infrastructura nucleară și radiologică a Ucrainei, riscând să creeze o situație gravă în acest domeniu, punând în pericol nu doar oamenii, ci și mediul", a precizat Jenkins.

Kievul a raportat faptul că a pierdut controlul asupra a peste 1.500 de surse radioactive, de la începutul invaziei ruse, "crescând riscul asupra mediului și oamenilor", a mai spus Bonnie Jenkins, invocând posibilitatea ca unele dintre aceste materiale radioactive să ajungă "pe mâini greșite", cu consecințe "devastatoare pentru regiune și nu numai".

La rândul ei, Ana Tincă, secretar de stat pentru Afaceri Strategice, în Ministerul Afacerilor Externe, a declarat că responsabilitatea pentru securitatea nucleară aparține autorităților naționale, dar e nevoie de "colaborare, împărtășirea experiențelor, a celor mai bune practici și de facilitarea identificării soluțiilor eficiente".

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, o acțiune "neprovocată, ilegală și nejustificată", ridică probleme de securitate nucleară "nemaiîntâlnite până acum", a mai spus ea.