Președintele UDMR a făcut această afirmație, într-un interviu acordat Agerpres, în contextul acuzațiilor aduse partidului privind implicarea în actul de justiție.

Rugat să comenteze acuzațiile referitoare la implicarea în actul de justiție prin pozițiile exprimate după începerea urmăririi penale de către DNA în cazul legat de înființarea Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș, dar și după condamnarea lui Marko Attila, Kelemen Hunor a negat implicarea în justiție.

"Nu am sunat nici procurori, nici judecători, nici polițiști, pe nimeni. Și nici nu vom face așa ceva. Procurorul își face treaba când consideră că trebuie să facă asta, este treaba procurorului să facă acuzații. Judecătorul va spune ceea ce crede că trebuie să spună și sper și cred că va stabili adevărul social și adevărul așa cum scrie în lege. În rest, nu există nicio intenție de a interveni în justiție", a declarat liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în interviul acordat Agerpres.

Kelemen Hunor a susținut că într-o societate democratică nu trebuie să existe subiecte tabu.

"Un punct de vedere pot să spun și eu, puteți și dumneavoastră, și alții. Eu nu cred că există, într-o societate deschisă, democratică, vreun subiect tabu despre care nu pot să vorbesc, indiferent cine sunt, politician sau un simplu om care plătește taxe. Pot să greșesc, pot să am dreptate, pot să nu greșesc, să nu am dreptate, dar să vorbesc despre ceva despre care eu cred că trebuie să spun ceea ce gândesc. Și așa trebuie să rămână. Pe mine nu mă enervează dacă un procuror sau un judecător, chiar de la Înalta Curte sau CSM, vorbește despre politicieni, pentru că și el are dreptul să spună ceea ce crede despre politicieni, agricultori, profesori și despre oricine", a subliniat el.

Referitor la cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș, Kelemen Hunor susține că nu este vorba de corupție, ci de o greșeală.

A fost voba de "o reînființare a unei școli, nu au furat de la nimeni, nici de la români, nici de la maghiari, nu au furat de la bugetul de stat, de la nimeni. Și acum sunt acuzați de corupție. Deci, există totuși undeva o problemă, dacă nu de altă natură, de logică. Eu nu spun că o greșeală administrativă nu trebuie sancționată, dacă a fost undeva o greșeală, eu nu știu, nu cunosc toată procedura, asta știe procurorul. Dar o greșeală administrativă, că aici nimeni nu vorbește de mită", a afirmat liderul UDMR.

"Trebuie să stabilim unde se termină zona penală și unde începe zona administrativă. Și acolo unde se face o asemenea greșeală, trebuie o corecție administrativă și nu penală. Cu legile acestea de cauciuc, orice poate fi asociat cu fapte de corupție. Când noi vorbim despre acest caz, atunci nu atacăm justiția, nu atacăm procurorii, doar spunem că există undeva o problemă de logică, dacă nu există o altă intenție. Asta e o altă discuție, nu vreau să intru și în această eventuală speculație de ce trebuie făcută o astfel de acțiune împotriva unei școli a Bisericii Catolice", a mai spus Kelemen Hunor, adăugând că, în acest moment, există revoltă în Târgu Mureș din cauza acestei situații.

"Acolo sunt 400 de copii, asta înseamnă 400 de familii, asta înseamnă profesori, o comunitate întreagă. Oameni care au avut și au încredere în această școală, în Biserica Catolică și care doresc ca ai lor copii să învețe în spiritul Bisericii Catolice și vine cineva și spune: «Gata, filmul s-a tăiat!». Asta e problema, nu e o chestiune de anticorupție", a afirmat el.