Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marți, după negocierile cu premierul desemnat Ludovic Orban, că noul Guvern are șanse să fie validat de Parlament, iar Uniunea îl va susține doar cu anumite condiții.

"Noi credem că sunt șanse să treacă acest Guvern, dar trebuie să așteptăm să vină premierul desemnat cu programul de guvernare și cu lista miniștrilor în fața Parlamentului. Noi credem că este necesar un acord scris, am și lăsat un text la colegii liberali, pentru aceasă perioada de 2019-2020. (...) Discuția a fost pozitivă și sunt optimist. Realist spre optimist", a declarat Kelemen Hunor după negocierile cu PNL.

UDMR a cerut de la PNL ca, dacă va primi votul Parlamentului, să vină până pe 15 decembrie cu proiectul de buget pe anul 2020, să înceapă discuțiile cu Comisia Europeană pentru a reloca fondurilor europene de la POIM la POR, să aloce 6% din PIB pentru Educație, din care 1,5 - 2% în investițiile din educație și infrastructura aferentă.

De asemenea, Kelemen Hunor a afirmat că a cerut ca Guvernul să nu își asume răspunderea guvernamentală și să nu dea OUG în justiție, sistemul electoral și administrație. 

O altă cerere a UDMR a fost respectarea tuturor legilor adoptate de Parlament și tratatele internaționale ratificate de România privind drepturile minorităților etnice, dar și restituirea proprietăților.