Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Cluj, că România trebuie să-și continue demersurile pentru aderarea la Schengen și că nu trebuie să cedeze "șantajului nerușinat al Austriei".

"Decizia abominabilă și stupidă a Austriei, o decizie incorectă, imorală și nerușinată ca joc politic. România, în urmă cu 11 ani, a îndeplinit condițiile tehnice de aderare și toate acestea le-a demontat în momentul de față Austria doar pentru că a putut, pentru că o problemă internă a Austriei nu poate fi rezolvată nicidecum fără defăimarea altora. Noi trebuie să ținem în continuare morțiș de principiile noastre, trebuie să ne continuăm munca, trebuie să cerem lărgirea Schengen cu demnitate, curaj și fără compromisuri. Nu vom ceda șantajului nerușinat al Austriei", a afirmat liderul UDMR, citat de Agerpres.

Kelemen Hunor participă vineri, la Cluj-Napoca, la o reuniune a a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR.

În urmă cu o zi, într-un interviu la Digi24, Kelemen Hunor a arătat că "austriecii" sunt de vină pentru ratarea în Consiliul JAI a votului privind intrarea țării noastre în Schengen, având în vedere că România a îndeplinit toate criteriile necesare prevăzute în acord.

"România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu știa că se întoarce Austria așa brusc. (...) Nu avem de ce să reproșăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptățit oricine să ne spună "nu v-ați făcut treaba cei de la guvernare". Și supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliți pe nedrept. Sigur că sunt furios. (..) Austria a făcut o măgărie și, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, așa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic", a argumentat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Austria "a încălcat Acordul Schengen" care nu vorbește despre criterii politice, ci de criterii tehnice.