Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Digi24, că, atunci când Ungaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, subiectul va fi repus pe agendă, dar după alegerile europarlamentare din 2024.

„Ungaria a susținut aderarea României și anul trecut și acum doi ani. Au și spus că a fost o decizie incorectă anul trecut și că trebuie corectată acea decizie. Acum suntem sub președinției spaniole și contează foarte mult ce se va întâmpla în această jumătate de an. Eu sper, nu am detalii, că nu mai sunt în Guvern, și nu știu exact toate discuțiile, că sub președinția spaniolă, în octombrie undeva, dacă noi intrăm cu spațiul aerian ar fi un prim pas și ar fi o deschidere, după care poți să mergi mai departe cu frontiera terestră și aici, sub președinția ungară, se poate repune din nou pe agendă, fiindcă în prima jumătate a anului viitor nu se vor discuta chestiile legate de Schengen, că toată lumea va fi în campanie electorală. Discutiile vor începe după alegerile europarlamentare, deci după 9 iunie și sunt convins că sub președinția ungară va fi pe agendă această chestiune și va exista o susținere din partea Ungariei în continuare. Noi trebuie să rezolvăm problema cu Austria și Bulgaria să rezolve problema cu Olanda”, a explicat președintele UDMR, conform sursei citate.

El a mai adăugat că este o „situație destul de complicată, într-un context regional complicat, fiindcă și austriecii au problemele lor, dar asta nu este un motiv pentru a sancționa pe cineva care îndeplinește criteriile”.

„Tu, ca stat, nu poți să permiți să fii umilit până la nesfârșit. Asta spuneam și când eram la guvernare, asta spun și acum”, a mai spus Kelemen.