Președintele României a transmis vineri ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției, anunță Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de fostul președintele Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, ”pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) și k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 și art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum și a celor reținute prin Deciziile Curții Constituționale nr. 93/1999, nr. 665/2007 și nr. 270/2008”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pe 2 aprilie, Parchetul general a cerut aviz șefului statului pentru anchetarea celor trei foști oficiali, acuzați de infracțiuni contra umanității.

În iunie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în acest dosar.

În aprilie anul trecut, Bogdan Licu, care asigura interimatul funcției de procuror general, anunța redeschiderea anchetei, pe motiv că soluția de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, "fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

În dosar se efectuează cercetări și cu privire la faptele comise după data de 22 decembrie 1989 pe întreg teritoriul țării, conform dispozițiilor reținute în încheierea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cauză.

Dosarul a fost redeschis după ce, pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 în alte împrejurări și reținerea a 924 de oameni.