Convorbirea telefonică a avut loc joi, la inițiativa prim-ministrului israelian, anunță Administrația Prezidențială.

"Discuția a vizat stadiul și perspectivele de dezvoltare ale relațiilor dintre România și Statul Israel, respectiv evoluțiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordată pe scurt, în acest context, problematica statutului Ierusalimului", se precizează într-un comunicat.

Netanyahu a apreciat "în mod deosebit relația apropiată de prietenie dintre cele două state și popoare" și a adresat mulțumiri pentru votul de "abținere" al României cu ocazia adoptării Rezoluției Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale poziției României, exprimate cu prilejul votului și al "explicației de vot" prezentate ulterior derulării acestuia.

Administrația Prezidențială reamintește că rezoluția adoptată de ONU recomandă, printre altele, statelor membre să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.

"Conform acestei poziții, aprobate de președintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părți. România a subliniat, în cadrul explicației de vot, și necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. De asemenea, s-a arătat cu acel prilej că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie", se arată în comunicat.

În ceea ce privește o eventuală decizia a mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului.

Totodată, cei doi înalți demnitari au discutat despre situația actuală din Iran, mai precizează Administrația Prezidențială.

În pofida abținerii României la votul de la ONU, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut, în decembrie, că Bucureștiul ar trebui să se gândească "serios" la mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul ambasadei face naveta din Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României din Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat Dragnea.