Proiectul de lege botezat "2 Mai", inițiat după tragedia din localitatea constănțeană cu același nume, unde un tânăr drogat a lovit mortal cu mașina doi tineri, a fost promulgat miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa, adoptată pe 5 martie de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, cu 250 de voturi "pentru" și 21 "contra" prevede completarea Legii nr.143/2000, precum și modificarea Legii nr.194/2011, în sensul majorării cuantumului pedepselor, precum și al eliminării posibilității executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc și traficului internațional de droguri de mare risc.

Proiectul a fost inițiat de ministra Justiției, senatoarea PNL Alina Gorghiu, iar Senatul l-a adoptat la finele anului trecut.

Inițiativa a apărut după ce președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării pe 12 octombrie, iar pe ordinea de zi a ședinței a fost inclus și subiectul legat de consumul de droguri/alte substanțe stupefiante de către tineri/elevi - risc major la adresa siguranței individuale și naționale.

Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalități de manifestare, repetabilitatea acțiunilor și cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătății, prin punerea în pericol a vieții sau a calității acesteia, cât și în planul siguranței publice, pe fondul conectării țării noastre la trasee și rute internaționale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri și alte substanțe stupefiante prejudiciază valorile de securitate națională prevăzute de Constituție și legislația în domeniul securității naționale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăților și a îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor.

Astfel, CSAT decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional format din secretari de stat, nominalizați de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.

Grupul de lucru va elabora un plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor menționate, care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective, potrivit competențelor care revin fiecărei instituții participante.

La nivel județean, sunt promise a fi constituite grupuri de lucru operaționale, formate din specialiști și experți desemnați de către celelalte instituții responsabile.