Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2020, anunță Administrația Prezidențială.

Legile promulgate de președinte au fost asumate de Guvern în fața Parlamentului la finele lui 2019.

"Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită - procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituție și spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratică (...) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formațiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare au la dispoziție instrumentul moțiunii de cenzură", a declarat premierul Ludovic Orban, pe 23 decembrie, în fața Paramentului.

Liderii celor două Camere, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, au contestat la Curtea Constituțională adoptarea de către Guvernul Orban a bugetului pe 2020.

Marcel Ciolacu a declarat atunci că e vorba de ”o încălcare voită” a Constituției, cu ”negocieri prin ușa din spate”. El a explicat că PSD nu vrea să blocheze bugetul, decizia CCR urmând să fie valabilă pentru viitor.