Președintele Klaus Iohannis a semnat joi dimineața decretele de numire în funcții a procurorilor-șefi la PICCJ, DNA și DIICOT.

Astfel, Gabriela Scutea a fost numită la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Nicu Bologa va prelua șefia DNA, iar Elena-Giorgiana Hosu va conduce DIICOT.

Toate funcțiile sunt pe o perioadă de trei ani.

+++

Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu au primit din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aviz negativ.

Singurul care a primit aviz pozitiv a fost Crin Bologa, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii din CSM susțin că Scutea a folosit de multe ori, în încercarea de argumentare a răspunsului exemple punctuale din activitatea practică, ceea ce "a diluat din substanța mesajului ce se urmărea a fi transmis și a condus la lipsirea acestuia de consistență, dovedind o lipsă de viziune de ansamblu asupra aspectelor puse în  discuție".

"Prin modul de răspuns la întrebările adesate de către membrii Secției pentru procurori, de multe ori aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe retorică excesivă", Gabriela Scutea a demonstrat că nu are "capacitate de sinteză" și "capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris".

În ceea ce o privește de Giorgiana Hosu, Secția pentru procurori a CSM a conchis că "nu a identificat în concret ce măsuri trebuie luate pentru remedierea deficiențelor, pentru a se putea contura astfel o viziune integrată și adaptată la realitățile și nevoile instituționale, nu a demonstrat capacitate de asumare a responsabilității, de gestionare corespunzătoare a situațiilor de criză, inclusiv pe planul comunicării".

Secția pentru procurori a subliniat că Hosu nu a putut argumenta "pertinent" o serie de obiective, "dovedind că prezentarea acestora nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției, ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile".

Predoiu a anunțat propunerile pentru șefii Parchetelor: Gabriela Scutea, Crin Bologa, Giorgiana Hosu

Mai mult pe EurActiv »