Președintele Iohannis a promulgat luni legea bugetului asigurărilor sociale de stat și spune că singurii vinovați de întârzierea adoptării bugetului sunt PSD-iști, astfel că nu ar trebui "să țipe la televizor că cineva îi întârzie".

"Astăzi (luni - n.r.) este ultima zi a termenului de promulgare pentru Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Deși nu știm ce va face Guvernul cu Legea plafoanelor, lege declarată neconstituțională – atât de prost a lucrat PSD -, apoi ce va face Parlamentul cu Legea bugetului de stat pe anul 2019, am decis să promulg Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD. Dacă legea nu ar fi promulgată acum, pensionarii ar fi direct afectați, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi sociale, cum ar fi, de exemplu, biletele de tratament balnear", a declarat Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

El a criticat din nou întârzierea adoptării bugetului de către Guvern și Parlament și acuză faptul că declarațiile mincinoase și fuga de responsabilitate nu pot ascunde faptul că "PSD este unicul vinovat" de situația actuală.

"Românii au tot dreptul să știe cum stau lucrurile în realitate cu bugetul țării. Deși avea obligația legală să finalizeze și să trimită bugetul în Parlament cel târziu până în data de 15 noiembrie anul trecut, Guvernul PSD nu a fost în stare să facă asta. Bugetul a fost trimis Parlamentului abia în februarie, cu o întârziere de 3 luni, așa că să nu mai țipe PSD la televizor că cineva le întârzie bugetul. Declarațiile mincinoase și fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidența: PSD este unicul vinovat de situația în care ne găsim și de faptul că la jumătatea lunii martie nu avem buget. După ce că a întârziat inadmisibil de mult, Guvernul pesedist nu a fost capabil nici măcar să vină cu un buget realist, axat pe prioritățile României, ci a propus ceea ce am numit <<bugetul rușinii naționale>>. E drept că este un buget foarte bun pentru creșterea prosperității PSD, dar nu a României", a mai adăugat președintele.

Șeful statului a reluat solicitarea adresată Guvernului și Parlamentului de a se asigura că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe anul 2019 să fie prevăzute în buget și că finanțarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii. "Calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul curent, 2019.Practica de completare a sumelor la rectificări sau orice alte artificii contabile marca PSD nu mai reușesc să convingă pe nimeni", a mai adăugat el.

Iohannis s-a arătat indignat și de faptul că "practica recentă a Guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii".

Astfel, președintele susține că majorarea pensiilor trebuia să aibă loc mult mai repede.

"Creșterea pensiilor ar fi trebuit și ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Deci, repet ca să se înțeleagă bine. Pensiile se puteau crește mult mai repede decât așa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie", a mai declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a repetat din nou că Țguvernarea PSD a eșuat", iar cei care vor plăti pentru a acoperi dezastrul produs sunt cetățenii și tocmai categoriile sensibile, precum pensionarii, "vor fi cele mai afectate de spirala creșterii prețurilor, de inflația galopantă, de lipsa investițiilor în sănătate".

Președintele acuză și că România nu s-a dezvoltat din cauza PSD și le transmite să plece de la putere dacă nu înțelege că trebuie să guverneze pentru țară.

"Din cauza PSD, dezvoltarea României din ultimii ani a rămas mult în urmă. Și rezultatele se văd. Este culmea eșecului să nu reușești să aduci dezvoltare prin investiții majore în spitale, autostrăzi, în școli, într-o perioadă în care economia crește și oportunități există. PSD a uitat un principiu de bază al democrației – când guvernezi, o faci în primul rând pentru țară, nu pentru tine! Dacă nu este capabil să respecte acest principiu, și dovedește în fiecare zi că nu este, să plece de la guvernare!", a conchis șeful statului.