Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seara o serie de restricții care se vor aplica începând de luni. De asemenea, acesta a făcut apel la oameni să se vaccineze și să nu asculte de cei care "mint" că vaccinul nu este bun.

"Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu este așa. Haideți să vedem ce se întâmplă în lume. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanșat o adevărată catastrofă, cu sute și sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. Deci, dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă. Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă. Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca și societate, să scăpam odată de această pandemie", a declarat Klaus Iohannis la finalul unei ședințe de lucru privind gestionarea epidemiei de COVID-19.

De luni intră în vacanță școlară nu numai ciclul primar, ci și elevii de la gimnaziu și liceu, timp de două săptămâni, a mai anunțat Klaus Iohannis.

"Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară", a explicat președintele.

Tot de luni, masca de protecție devine obligatorie peste tot: și în interior, și în exterior.

"Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, asta după ce Comitetul Național și experții în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme și le vor transpune, sigur, și în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive, de exemplu va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați și cei care sigur cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat", a spus Iohannis.

În timpul zilei, la majoritatea activităților accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați vor avea "o sumedenie de restricții", a mai anunțat Iohannis, care a adăugat că "aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze".