După ce în conferința de miercuri președintele Klaus Iohannis a fost îngăduitor cu numirile pe criterii politice, astăzi a revenit cu nuanțări.

”Este evident că fiecare guvern își numește în pozițiile care se vacantează din varii motive persoane care sunt mai mult sau mai puțin apropiate de guvernul respectiv și care îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru posturi. Știu că se speculează foarte mult că și PNL și-a numit oameni apropiați. Da, probabil, și-a numit oameni apropiați, fiindcă acele măsuri care se decid la nivel de Guvern trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului, ci care este pe aceeași linie cu Guvernul. Însă persoanele, evident, trebuie să îndeplinească și criteriile cerute de lege pentru a ocupa aceste poziții. Or nu mi-ați dat nici un exemplu de o persoană care a fost numită fără a îndeplini condițiile cerute de lege pentru aceste posturi, iar, dacă ar fi astfel de cazuri, cu siguranță se poate verifica ce s-a întâmplat acolo”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, chestionat de jurnaliști în legătură cu clientelismul politic, în contextul dezvăluirilor Recorder.ro privind cazul de la Mureș.

Declarația președintelui și reacția Guvernului și a Ministerului mediului după cazul prezentat de ziariștii de la Recorder au fost criticate în presă și în social-media, astfel că astăzi președintele a venit cu o serie de precizări.

 

”Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare. Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă”,

 

a precizat Iohannis, citat într-un comunicat de presă.

Iohannis le reamintește tuturor partidelor că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului.

”Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați”, a explicat președintele.

Pe de altă parte, Iohannis a precizat că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă ”o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică”.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat”, a spus șeful statului.

Întrebat în conferința de miercuri de cazul de la Mureș, Iohannis a precizat atunci că nu știe și că va reveni asupra subiectului.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a discutat cu premierul Ludovic Orban despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ”ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide”.

”În același timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”, a mai transmis vineri după-amiază președintele Klaus Iohannis.