Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că a convocat consultări pentru formarea unei coaliții guvernamentale abia săptămâna viitoare, pentru că a dorit să treacă ”enuziasmul nemotivat” creat de căderea Guvernului.

”Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, și dumneavoastră ați putut să observați, după ce s-a încheiat moțiunea liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce o să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări. Alții au țopăit pe acolo strigând că vor să suspende președintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea președintelui în relația dintre partide, dar cu siguranță ar crea circ și probabil despre asta vorbim, vor doar circ. Alții au venit în fața microfoanelor cu texte ca și cum acum prima dată s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului. Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți, fiecare este împotriva fiecăruia. Or așa nu se poate”, a declarat Iohannis, întrebat de ce a convocat consultările așa de târziu.

După ce se liniștesc politicienii, putem să începem ”discuții așezate. serioase, mature, altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”, a spus președintele, aflat la un summit european în Slovenia.

”Sunt foarte îngrijorat”, a precizat Iohannis, anunțând că astăzi sunt peste 330 de decese din cauza COVID: E ”o catastrofă”, ”prețurile la electricitate cresc în continuare”, ”nu avem nevoie de acuzații reciproce”, avem nevoie de guvern, de abordări mature și trebuie să găsim o ecuație pentru formarea unui guvern.

Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi premier, Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar, precizând că orice persoană susținută de o majoritate palamentară poate fi prim-ministru.

Șeful statului a atacat din nou USR pentru că a abandonat guvernarea, a votat împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea guvernului din care a făcut parte. Aceștia sunt ”pași politici cu mare greutate, nu știu dacă partenerii vor putea să treacă peste acest lucruri”, a afirmat Iohannis, adăugând că e posibil să fie nevoie de două runde de negocieri.


Guvernul Cîțu a fost "izbit". Moțiunea de cenzură a adunat 281 de voturi

Mai mult pe EurActiv »