Ședința CSAT va avea loc săptămâna viitoare.

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat vineri Administrația Prezidențială.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

- situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;

- măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Ieri, ministrul apărării, Vasile Dîncu susținuse că nu este încă momentul pentru o discuție în CSAT privind situația tensionată de la granița cu Ucraina:

„Noi comunicăm tot timpul. Cu siguranță vom avea și ședința CSAT, nu ședințe de urgență, pentru că repet, nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă. Atunci când ai în apropierea un conflict, chiar dacă nu te implică direct, trebuie să te gândești ce se întâmplă cu migrațiile, să vezi ce resurse ai pentru asta, cum gestionezi o situație indirectă”. 

„Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei. Deci, România e doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă. Dacă ar fi să spun, sintetic, pericolul pentru România nu e unul militar, ci este unul strategic: acela de a încerca, ce face Rusia, să ne întoarcem la 1991, atunci când s-a desființat Tratatul de la Varșovia, sau la 1997, când a început NATO să se deschidă spre alte țări, spre a asigura securitatea altor țări", a declarat joi, la TVR, Vasile Dîncu.

Națiunile occidentale se tem că Rusia ar putea invada Ucraina, după ce a masat numeroase trupe la granița cu țara vecină și a cerut garanții de securitate, inclusiv neprimirea Ucrainei în NATO.