Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o declarație comună susținută cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată.

"Este un obiectiv strategic pentru noi toți interconectarea. Importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi aspectele legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna președintă aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre. Este nevoie de o abordare pe termen mediu, pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească. Da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai adăugat că a găsit înțelegere totală când a spus că decizia este clară pentru România: "trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil".