Președintele Klaus Iohannis a discutat marți la telefon cu omologul polonez, Andrzej Duda, despre situația de securitate din zona Mării Negre.

"Am avut astăzi (marți - n.r.) o discuție telefonică substanțială cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, cu privire la situația gravă de securitate din zona Mării Negre, ca urmare a acțiunilor Rusiei care încalcă grav dreptul internațional și măsurile comune care urmează să fie luate în cadrul NATO și în formatul București 9", a scris Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Ulterior, președintele Iohannis a anunțat, pe Facebook, că vineri va fi organizat un summit extraordinar al Formatului București 9 (B9) „pentru a coordona răspunsul nostru și pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina!”.

+++

Președintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut luni indepedența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, și a cerut armatei ruse să intre în aceste teritorii, după ce acestea au pretins că au suferit agresiuni militare din partea Ucrainei.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter. 

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei, a mai spus șeful statului.

„România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, a punctat Iohannis.