Președintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, în care îi explică de ce a refuzat numirea Liei Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării regionale.

UPDATE Într-o reacțiepe Facebook, PSD susține că "Iohannis a arătat astăzi că este cel mai iresponsabil președinte pe care l-a avut România".

"Klaus Iohannis a arătat astăzi că este cel mai iresponsabil președinte pe care l-a avut România. Nu a venit cu niciun proiect, cu nicio propunere constructivă, cu nimic care să îmbunătățească viața românilor. Este mânat de frustrări personale și nu știe decât să blocheze. Va rămâne în istorie drept „Președintele Bețe-n-Roate”. Face tot ce poate pentru a bloca PSD să facă investițiile atât de așteptate de cetățeni. Pe criteriile pentru care a respins-o astăzi pe Olguța Vasilescu, Iohannis nu ar fi devenit niciodată președintele României și nici nu ar fi putut ocupa o funcție de ministru. În plus, se contrazice: tot el a semnat cu mâna lui numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Muncii, unde a realizat cele mai complexe legi ale acestei guvernări: Legea salarizării și Legea pensiilor. PSD a avut suficientă răbdare. Urmează să facem uz de mijloacele legale și constituționale pentru a-l determina pe președintele „Bețe-n-Roate” să își respecte obligațiile pe care le are față de lege și de cetățeni", scrie PSD pe pagina de Facebook.


Social-democrații au postat și un clip video în care îl numesc pe președinte "Iohannis Bețe-n- Roate", explixând că, după propriile sale criterii, Iohannis nu ar fi aprobat niciodată să devină președinte. 

+++

Potrivit dispozițiilor art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 51/2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este "autoritatea pentru: dezvoltare regională, coeziune și dezvoltare teritorială, cooperare transfrontalieră, transnațională și interregională, disciplina în construcții, amenajarea teritoriului, urbanism și arhitectură, amenajarea spațiului maritim, mobilitate urbană, locuire, locuințe, clădiri de locuit, reabilitarea termică a clădirilor, gestiune și dezvoltare imobiliar-edilitară, lucrări publice, construcții, descentralizare, reformă și reorganizare administrativ-teritorială, fiscalitate și finanțe publice locale, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilități publice, ajutor de stat aprobat de autoritățile administrației publice locale, parcuri industriale, programarea, coordonarea, monitorizarea și controlul utilizării asistenței financiare nerambursabile acordate României de către Uniunea Europeană pentru programele din domeniile sale de activitate", amintește președintele în scrisoare.

Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentația transmisă, "constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă", îi transmite Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă.

Președintele notează că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiență în privința promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al dezvoltării regionale și administrației publice.

"În calitate de primar, doamna Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național, iar în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale.Totodată, nu  se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al muncii și justiției sociale, doamna Lia-Olguța Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparență în relația cu societatea civilă și în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicați", mai explică șeful statului.

Klaus Iohannis enumeră printre motivele refuzului și declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, "toate acestea fiind aspecte care vin în contradicție cu cerințele de responsabilitate pe care le implică deținerea unei funcții de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice".

În consecință, președintele o anunță pe Dăncilă că a decis să resping propunerea de numire a Liei Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice și îi cere premierului să vină cu o altă propunere, "care, în mod necesar, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea".

Pe 21 ianuarie, Viorica Dăncilă i-a propus pentru a treia oară pe Lia-Olguța Vasilescu și pe Mircea Drăghici la Dezvoltare, respectiv, Transporturi, susținând că refuzul președintelui de a-i numi pe Vasilescu și Drăghici în funcții nu a avut "un motiv clar exprimat" sau a fost făcut pe "baza unor aprecieri generale, nefundamentate și apoi pe motivul neîndeplinirii condițiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri".