Președintele Klaus Iohannis face, în perioada 16-17 iunie, o vizită de stat în Estonia, la Tallinn. Vizita are loc în contextul aniversării centenarului relațiilor diplomatice româno-estone și a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.

În cadrul vizitei, președintele României va avea consultări politice cu președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, anunță Administrația Prezidențială.

De asemenea, Klaus Iohannis va avea întrevederi cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, precum și cu președintele Parlamentului eston, Jüri Ratas.

Printre subiectele care se vor afla pe agenda convorbirilor președintelui României cu înalții oficiali estoni se află consolidarea relației bilaterale, inclusiv a cooperării economice și sectoriale dintre cele două state, cu accent pe sectorul digital, combaterea pandemiei de COVID-19, precum și teme de pe agenda europeană: viitorul Uniunii Europene, Planul european de redresare, tranziția verde și digitală, procesul de extindere a Uniunii și Parteneriatul Estic al UE, cu accent pe evoluțiile din Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Totodată, discuțiile vor viza și cooperarea româno-estonă în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește situația de securitate la Marea Neagră și Marea Baltică, dar și în contextul rezultatelor Summitului NATO din 14 iunie 2021, precum și cooperarea dintre cele două țări în cadrul Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări.

În cadrul vizitei, președintele României va depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independență și va vizita Primăria orașului Tallinn, Centrul e-Estonia și start-up-ul Unicorn Squad, școală profesională de robotică.