Președintele României a semnat vineri decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 27 aprilie.

Augustin Lazăr a anunțat miercuri că și-a depus cererea de pensionare. "După cum știți, în 27 aprilie 2019 expiră mandatul Procurorului General și este firesc în acest context să îmi depun o cerere de pensionare”, a declarat Lazăr, la Europa FM.

Întrebat despre interviul pe care l-a dat cu ministrul Tudorel Toader pentru a ocupa încă un mandat funcția de procuror general, Lazăr a explicat: "Eu mi-am făcut datoria, dar după cum s-a văzut, această procedură este discutabilă, este contestabilă".

Lazăr, împotriva căruia ministrul Justiției, Tudorel Toader, a demarat procedura de revocare din funcție, a decis că se va înscrie pentru un nou mandat. După ce alături de alți candidați a susținut interviul, Toader a anunțat că urmează să reia procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror general al României.

În ultima perioadă, foști deținuți din vremea comunistă îl acuză pe Augustin Lazăr că a fost un "torționar". Înainte de 1989, Lazăr conducea comisia de liberări de la Penitenciarul Aiud.