Președintele României va participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Subiectele aflate pe agenda de discuții a reuniunii se referă, în principal, la aspecte legate de numirile pentru posturile de conducere în instituțiile europene pentru noul ciclu instituțional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum și relațiile externe, informează Administrația Prezidențială.

De asemenea, la reuniunea Consiliului European vor fi abordate propunerile de recomandări specifice de țară pentru anul 2019 elaborate de Comisia Europeană, recomandări care urmează să fie adoptate în cursul lunii iulie.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta și ultimele evoluții în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE.

Vineri, președintele României va participa și la Summitul EURO+, în format extins.

La finalul celor șase luni în care România a deținut Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Klaus Iohannis va face o prezentare a rezultatelor obținute în implementarea obiectivelor stabilite de către Consiliul European.

Liderii europeni urmează să aprobe Agenda Strategică a Uniunii pentru următorul ciclu instituțional, 2019-2024. Documentul oferă cadrul și orientările generale pentru ghidarea funcționării instituțiilor europene, precum și pentru conturarea unui răspuns consolidat al Uniunii în noul context internațional.

”Președintele României va sublinia că statele membre trebuie să rămână unite în eforturile de adoptare și implementare a Agendei Strategice, așa cum este reflectat în cele 10 angajamente din Declarația de la Sibiu”, potrivit comunicatului.

În ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual post 2020, liderii europeni vor discuta despre calendarul și etapele viitoare de parcurs în procesul de adoptare a viitorului buget al Uniunii. 

Cu privire la relațiile externe, Iohannis va arăta că România sprijină ferm continuarea și consolidarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, un parteneriat de importanță strategică pentru Uniunea Europeană.